Olakšice za razvoj poduzetništva i razvoj malih i srednjih preduzeća u Tuzli

Olakšice za razvoj poduzetništva i razvoj malih i srednjih preduzeća u Tuzli

Objavio: -
Foto: ilustracija

S ciljem da Tuzla postane grad u koji je poželjno doći i pokrenuti novo preduzeće ili proširiti obim proizvodnje u postojećoj djelatnosti na stvaranju ambijenta za razvoj poduzetništva tokom 2017. godine aktivno je bila uključena adminstracija Gradske uprave kroz niz olakšica za pokretanje proizvodnje ili proširenje postojeće sa što manje pravnih zavrzlama i papirologije.

„To se prvenstveno ogleda u tome da je nemoguće pružiti i stvoriti ambijent za novu gradnju bez donošenja regulacionih planova, bez  brzog i efikasnog izdavanja dozvola, bez efikasnog rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, bez dobre i efikasne izgradnje komunalnih objekata i komunalne infrastrukture“. kazao je Zijad Lugavić, šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla.

 

U tu svrhu prošle godine je otvoren i Centar za podršku poduzetnicima i privrednicima  koji služi kao direktna podrška svim onim koji žele da investiraju i rade u Tuzli.

 

„U tom centru je primjenjen multidisciplinarni pristup gdje uposlenici više službi sjede i pružaju sve potrebne informacije i svu potrebnu pomoć svim poduzetnicima i privrednicima koji žele da ulažu u naš grad“. navodi Lugavić.

 

Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti dijelom učestvuje i u direktnom pružanju podrške razvoju malih i srednjih reduzeća i poduzetništva a koji se u 2017. godini ogledao kroz nekoliko projekta: pruženje podrške zapošljavanju osoba sa evidencije nezaposlenih, „Siguran start“ koji je omogućio finansijsku pomoć novoosnovanim presuzećima i stipendiranje učenika za deficitarna zanimanja. U tu svrhu u 2017. godini izdvojeno je 516 000 KM.

 

 

„Na ovakav način je da li direktno ili indirektno uposleno preko 500 naših sugrađana koji su dobili posao ili su bili osposobljeni za lakše dobijanje radnog mjesta i stupanje u radni odnos“. ističe Lugavić.

 

Također su finansirani projekti organizacija koje su doprinosile razvoju novih vještina ugroženih kategorija građana, ženskog poduzetništva i mladih kako bi se podigla stopa samozapošljavanja ili kako bi kroz dodatnu edukaciju mogli bti osposobljeni za apliciranje na nova radna mjesta i stupanje u radni odnos.