-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Ombudsmani: Osobama s invaliditetom osigurati pristupačno okruženje

U povodu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o pristupačnosti 19. maja, Ombudsmani Bosne i Hercegovine ukazali su da je pitanje pristupačnosti uvjet za ostvarivanje svih drugih prava.

Ističu da kada je riječ o pristupačnosti, osobe sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini suočavaju se sa nizom poteškoća, a postojanje barijera (arhitektonskih, komunikacijskih i drugih) otežava ostvarivanje principa jednakosti, nediskriminacije i ravnopravnosti.

Podsjećaju da je Komitet UN-a za prava osoba sa invaliditetom u Zaključnim razmatranjima od 2017. izrazio zabrinutost što: ne postoji sveobuhvatna strategija pristupačnosti niti zakoni sa efektivnim sankcijama koji bi bili usklađeni na svim nivoima, te što je navedeno da većina javnih zgrada i ustanova, sa posebnim osvrtom na one koji pružaju besplatnu pravnu pomoć i / ili, posebno, usluge za osobe s invaliditetom, kao i javni prijevoz, nisu pristupačne. Također je zabrinut što se usluge masovnih elektronskih medija ne pružaju u formatu koji je dostupan osobama s invaliditetom.

– Ombudsmani u svom djelovanju kontinuirano ukazuju na različite oblike nepristupačnosti i implikacije koje se javljaju za osobe sa invaliditetom. Ljudska prava su univerzalna i jednaka za sve, te Ombudsmani koriste i ovu prigodu da pozovu institucije vlasti, obrazovne institucije, zdravstvene institucije i sve druge javne organe da osiguraju osobama sa invaliditetom pristupačno okruženje, informacije i usluge – saopćeno je iz te institucije.

Vezane vijesti

TUZLA