5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Ombudsmeni BiH: Prihvatiti koncept dječijih prava kao svakodnevnu praksu

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ pozivaju na uvažavanje mišljenja djeteta i uključivanje djece u odlučivanje o svim stvarima koje ih se tiču.

Poruku su poslali u skladu s parolom ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana djeteta “Inkluzija, za svako dijete”, usklađene sa globalnom UNICEF kampanjom.

Od klimatskih promjena, obrazovanja i mentalnog zdravlja, do okončanja rasizma i diskriminacije, ombudsmeni ukazuju na potrebu da djeca participiraju u pitanjima koja su važna njihovoj generaciji. Na odrasle apeluju da prihvate koncept dječjih prava kao svakodnevnu praksu i da, kao pojedinci, daju doprinos što potpunijem ostvarivanju prava djeteta u našoj zemlji.

Posebnu pažnju ombudsmeni skreću na potrebu uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u redovno obrazovanje i osiguravanje adekvatnije zdravstvene zaštite za djecu s ozbiljnim psihijatrijskim dijagnozama.

Ne treba zanemariti ni probleme u ostvarivanju prava djece migranata u BiH, kao ni problem romske djece u svim aspektima njihovog života, ali i druge djece koja su najčešće zbog siromaštva u potpunosti socijalno isključena kategorija.

Kontinuiranim sticanjem uvida u stanje prava djeteta, radi praćenja primjene međunarodnih standarda u ovoj oblasti, a na osnovu obraćanja građana, istraživanja, medijskih izvještaja te drugih izvora saznanja, ombudsmeni uočavaju da se situacija u pogledu zaštite i ostvarivanja prava djeteta usložnjava (učestalo vršnjačko nasilje, nasilje na internetu i dr. vidovi nasilja nad djetetom).

Imajući to u vidu ombudsmeni pozivaju na ulaganje dodatnih napora kako bi svako dijete u BiH uživalo sva prava koja mu pripadaju u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, uz jasnu poruku da smo svi dužni da čujemo glas djeteta.

Ombudsmeni također koriste priliku i kako bi ukazali da je Komitet za prava djeteta, koji je uspostavljen radi razmatranja postignutog napretka u primjeni Konvencije o pravima djeteta i izvršavanja obaveza koje su države članice preuzele prihvatanjem Konvencije, podsjetio nadležne u Bosni i Hercegovini da je potrebno ubrzati usvajanje izmjene i dopuna Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH kako bi se unaprijedila nezavisnost i djelotvornost Institucije ombudsmena, kao i da je potrebno osigurati za rad Odjeljenja za praćenje ostvarivanja prava djece pri ovoj instituciji adekvatnije kadrovske, tehničke i finansijske resurse, saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO