Ombudsmeni Bosne i Hercegovine osudili govor mržnje u javnom prostoru

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U posljednje vrijeme svjedočimo sve izražajnijem korištenju govora mržnje u javnom prostoru. U tom smislu potrebno je ukazati da je govor mržnje djelo usmjereno protiv digniteta ljudskog bića, zbog čega Ombudsmeni BiH osuđuju ovakve radnje koje u sebi često sadrže prijetnje, uvredljiv i ponižavajući sadržaj koji se upućuje putem medija i društvenih mreža.

Ombudsmeni napominju da se pod terminom “govor mržnje” podrazumijevaju: “… svi oblici izražavanja, koji šire, potiču, promovišu ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje na temelju netolerancije, uključujući: netoleranciju izraženog agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminaciju i neprijateljstvo prema manjinama, migrantima i ljudima imigrantskog porijekla” (Komitet ministara Vijeća Evropske unije, Preporuka 97/20).

Ombudsmeni očekuju od nadležnih institucija da u svim slučajevima govora mržnje reaguju u skladu sa pozitivnim propisima te preduzmu sve neophodne korake i istraže radnje usmjerene na podsticanje straha i netolerancije u društvu počinjene od strane bilo kojeg pojedinca ili grupe, a koje dovode do izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje u Bosni i Hercegovini.

Istovremeno, ombudsmeni smatraju da, nadležni organi moraju da pošalju jasnu poruku da neće tolerisati nijedan oblik ekstremizma i da će svaki akt suprotan demokratskim vrijednostima biti sankcioniran.

Ombudsmeni posebno ukazuju na važnost da se osobe koje vrše javna ovlaštenja suzdrže od svih radnji koje imaju obilježje govora mržnje.

Ombudsmeni ujedno pozivaju sve građane i institucije da se aktivno uključe u borbu protiv straha, mržnje i ekstremizma putem dijaloga, razumijevanja i međusobnog poštovanja, saopćili su iz institucije Ombudsmeni BiH.