21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Općina Banovići: Nastavak rekonstrukcije gradske vodovodne mreže

Milion konvertibilnih maraka bit će uložen do kraja 2020. godine u oblast vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda, kroz izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju vodovoda u Općini Banovići. Okončano je nekoliko projekata na području mjesnih zajednica i poslovne zone Sadnice, a ovih dana su počeli radovi na još jednom projektu u gradskom području. Riječ je o projektu dogradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže sa priključcima u ulicama; Radnička, Radinskih rudara i Breštica.

U okviru ovog projekta izvršit će se rekonstrukcija i dogradnja vodovodne mreže dužine tri hiljade metara kao i svi drugi prateći radovi koji podrazumijevaju uspješno okončanje projekta. Takođe, bit će postavljeni kućni priključci, čime će biti uspostavljena bolja kontrola potrošnje vode i efikasnija naplata iste. Za ovaj projekat osigurana su finansijska sredstava iz općinskog budžeta u iznosu od 270 hiljada KM.

Ovo je nastavak rekonstrukcije gradske vodovodne mreže koji se realizuje proteklih nekoliko godina, a sve kako bi se smanjili gubici vode u sekundarnoj mreži i obezbijedilo bolje snabdijevanje vodom sa gradskog rezervoara.

Uspješna provedba trogodišnjeg plana za smanjenje gubitaka u gradskoj vodovodnoj mreži

Projekat dogradnje i rekonstrukcije vodovodne mreže sa kućnim priključcima dio je trogodišnjeg „Plana aktivnosti za smanjenje gubitaka u gradskoj vodovodnoj mreži 2019-2021“ koji je usvojilo Općinsko vijeće Banovići. Planom su predviđene aktivnosti, finansijska sredstva, nosioci aktivnosti i rokovi, koji su do sada implementirani uspješno. Nosioc aktivnosti je nadležno javno preduzeće Vodovod i kanalizacija u saradnji sa Općinom i nadležnim općinskim službama.

U periodu od 2019. godine izvršena je identifikacija kvarova, nabavljena predviđena oprema za mjerenje protoka i identifikaciju gubitaka, kao i softver za pohranjivanje podataka. Prvi put je nabavljen prijenosni mjerač protoka koji omogućava praćenje protoka u različitim vremenskim intervalima na istoj liniji, što će značajno ubrzati proces detekcije gubitaka.

S tim u vezi, ovih dana izvršena je detekcija gubitaka na vodovodnim linijama u ulicama; Radnička, Radinskih rudara i Breštica i identifikovan gubitak od 4% koji će biti saniran okončanjem radova na rekonstrukciji ovih vodovodnih linija, saopćili su iz Općine Banovići.

Vezane vijesti

TUZLA