32 C
Tuzla
17.07.2024.

Općina Kalesija: Počela izgradnja pješačke staze duge preko tri kilometra

Općinski načelnik Sead Džafić potpisao je ugovor sa direktorom firme „Izgradnja“ iz Teočaka Hajrudinom Imširovićem o izgradnji trotoara od Rainaca Donjih do magistralnog puta M4 u MZ Rainci Gornji.

Riječ je o projektu čija je vrijednost 320.000 KM, a gradit će se oko 3.5 kilometara duga pješaka staza.
Ovo je projekat koji je zaista bio potreban na ovoj dionici puta s obzirom da se veliki broj pješaka kreće na relaciji od Rainaca Donjih prema Raincima Gornjim. Također, treba kazati da su sredstva obezbjeđena iz budžeta naše općine, a ne od donatora ili nekih većih nivoa vlasti, kazao je Ismet Mešić koordinator projekta ispred Općine Kalesija.

Mešić je kazao da će radovi biti završeni u ovoj godini i da će moderno uređena pješačka staza povezati dvije mjesne zajednice.

Meni je zaista teško pričati, ovo je nešto što u čovjeku pokreće emocije. Izgradnjom trotoara dobit ćemo sigurnost za pješake, ali i čišću sredinu jer će ovi kanali biti uređeni, kazao je Hasan Paloš mještanin ovog naselja koji je i ugledni kalesijski privrednik te učitelj u penziji.

Riječi hvale nije skrivao ni Muradif Suljkanović istakavši da ovo čeka preko 20 godina.

Hvala načelniku koji je obezbjedio sredstva da dobijemo stazu, jer je na ovoj dionici do sada bilo i saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima. Nema mjesne zajednice u Kalesiji kojoj nije načelnik pomogao, nama je uradio mnogo, a u narednom mandatu očekujemo da uradi još više za Raince Donje a i cijelu Kalesiju, kazao je Suljkanović.

Nekadašnji predsjednik Vijeća MZ Rainci Donji Sakib Husejnović je kazao da se o ovome pričalo godinama, ali da niko to nije realizirao osim sadašnjeg načelnika koji je ispunio dato obećanje da će to uraditi.

Ismet Mešić koordinator ovog projekta zamolio je i predstavnike Vijeća MZ da budu prisutni tokom izgradnje ovog značajnog projekta kako bi pomogli u brzom rješavanju imovinsko pravnih sporova na dionici gdje se radovi izvode, a u narednim sedmicama jedan dio staze će se početi graditi i od Rainaca Gornjih kako bi ista bila što prije završena i puštena na korištenje.

Pored ovog značajnog projekta u narednim danima treba da krene i asfaltiranje dionice puta od Rainaca Donjih prema Tupkoviću što će povezati općinu Kalesija sa Gradom Živinice i ubrzati komunikaciju do glavnih centara.

Vezane vijesti

TUZLA