17.8 C
Tuzla
25.09.2022.

Općina Kladanj obezbjedit će poklon pakete za prvačiće i ostale učenike

Danas je održan sastanak načelnika općine Kladanj Jusufa Čavkunovića sa direktorima  osnovnih škola „Kladanj” i „Stupari”, pedagogicom MSŠ „Musa Ćazim Ćatić” Kladanj i direktorom JU Centar za socijalni rad Kladanj. Tema sastanka je realizacija priprema za početak školske godine.

Poznata je činjenica da je povratak učenika u učionice zavisio i zavisi od situacije s koronavirusom koja će biti i dalje kontinuirano praćena. U okviru priprema definisane su smjernice za nastavni proces u novoj školskoj godini, kao i mjere zaštite od koronavirusa u obrazovnim ustanovama.

Povratak učenika u školske klupe očekuje se već od naredne sedmice, a realizovanim aktivnostima koje su provedene na području općine Kladanj nastoji se obezbijediti za što bolji i bezbjedniji početak nastave.

Iako nije bilo izvijesno da li će se djeca od jeseni vratiti u školske klupe ili će se ponovo pribjeći online nastavi, kao i svih prethodnih godina, iz Budžeta Općine Kladanj su izdvojena planirana sredstva za nabavku poklon paketa za prvačiće, učenike koji prvi puta počinju pohađati nastavu osnovnog obrazovanja. Školama su doznačena sredstva za nabavku 80 poklon paketa koji sadrže ruksake, sveske i osnovni školski pribor.

Također, Općina Kladanj obezbijedit će 3.000 zaštitnih maski za učenike i zaposlenike kako bi doprinjeli poboljšanju higijensko epidemioloških uslova i poštivanju naloženih mjera.

Putem JU Centar za socijalni rad Kladanj, zahvaljujući udruženju CBC Radost iz Tuzle obezbijeđen je školski pribor za ukupno 101 učenika i to za učenike  od  I do  III razreda – 37 kompleta i za učenike  od IV do IX razreda 64 kompleta.

Nastojeći u blažiti negativne posljednice COVID 19 pandemije, CRS nastoji iznaći mogućnost da  djeci školskog uzrasta, osnovcima i srednjoškolcima, koja žive u zgradama socijalnog stanovanja izgrađenim u okviru CEB II  i RHP projekta,  nabavi sveske i školski pribor. Na ovaj način bi 13 učenika dobilo školski pribor.

POSLJEDNJE DODANO