-5 C
Tuzla
09.12.2023.

Opet kreće izvoz mesa u Tursku: Naredne sedmice BiH će izvesti 600 junadi

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je prošle sedmice tokom susreta sa turskim ministrom trgovine Mehmetom Mušom na potrebu nastavka izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište Turske, kako bi se izbjegla pojava tržišnih viškova u Federeaciji BIH i Republici Srpskoj.

Već naredne sedmice trebalo bi biti izvezeno oko 600 junadi za Tursku.

Istovremeno, tim Evropske komisije krajem maja u BiH izvršiće nadzor u drugom stepenu u okviru procedure odobravanja izvoza crvenog mesa u zemlje EU.

Draško Banjac, predsjednik Udruženja farmera RS, istakao je da je rat u Ukrajini poremetio tržište te smatra da sada Evropi odgovara i naše meso. “Nekada su imali zalihe, a sada nemaju. Mi nemamo ni za sebe dovoljno kapaciteta, a kamoli da izvozimo, stočni fond je stalno u opadanju. Trenutno je cijena šest KM po kilogramu žive vage.

Mislim da ne bi trebalo ni dozvoliti izvoz jer bolje da zadržimo to što imamo za nas. Ako imaju imalo pameti, političari u Sarajevu ovo neće dozvoliti”, smatra Banjac.

Slično mišljenje ima i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da nema ni blizu dovoljno domaćeg mesa za naše tržište.

“Mi trenutno ne proizvodimo ni 30 odsto od potreba Bosne i Hercegovine. Već imamo nestašicu na domaćem tržištu, a ako se ovo odobri, tek onda ćemo imati nestašicu našeg mesa. Ipak, to se neće osjetiti u mesnicama i marketima jer su oni preplavljeni uvoznim mesom”, istakao je Bićo.

Dodao je da smo mi jedina država na svijetu koja izvozi nešto kvalitetno, a uvozi meso sumnjivog kvaliteta.

“Nemamo zaštitu domaće proizvodnje i to je veliki problem. Sumnjam da će doći i do povećavanja proizvodnje domaćih proizvođača mesa. Kod nas proizvodnja konstantno pada. Treba uvesti prelevmane i carine i zaštititi domaći proizvod, i u tom slučaju bi se podstaklo da se poveća domaća proizvodnja”, zaključio je Bićo.

RTV Slon/ Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA