Oprez! Ugriz krpelja i drugih insekata može biti vrlo opasan!

Oprez! Ugriz krpelja i drugih insekata može biti vrlo opasan!

Objavio: -

Krpelji- male crne bubice, iako izgledaju bezazleno, mogu izazvati itekako ozbiljne posljedice. Sezona proljeća sa sobom donosi i prijetnje od ujeda, kako ovih, tako i mnogih drugih inekata. Ljekari pozivaju na oprez i podsjećaju na mjere zaštite i prevencije u slučaju ugriza, a naročito ukoliko primijetite prstenasti crveni krug.

Boravak u prirodi tokom sunčanih dana može izazvati i pojavu krpelja u koži, a ugriz uglavnom prolazi bez većih posljedica. Ipak, određene zarazne bolesti nisu isključene, zbog čega ljekari upozoravaju na mjere prevencije i adekvatnog djelovanja u slučaju ugriza. U Klinici za kožne bolesti UKC-a Tuzla najčešće se bilježe slučajevi takozvane „lajmske bolesti“, odnosno borelije.  „Bolest koja je prilično tiha, podmukla, koja u početku, čak i godinama ne daje nikakve simptome. Ljudi obično i ne obraćaju pažnju na to mjesto gdje je bio ubod krpelja, pa se pojavljuje jedan prstenasti crveni krug, oni na to ne obraćaju pažnju jer im ne predstavlja nikakve poteškoće, i bolest napreduje“, ističe prim. mr. med.sci. Selma Kamberović, specijalista za kožne i spolne bolesti u UKC-u Tuzla.

Radi se o bolesti koja, ako se na vrijeme ne liječi, može imati veoma ozbiljne posljedice po centralni nervni i kardiovaskularni sistem, probleme sa zglobovima i slično. Ipak je, dodaje specijalista Kamberović, poželjno javiti se ljekaru, barem u slučaju kada građani primijete crveni prsten oko mjesta uboda krpelja. U slučaju ugriza, važno je pridržavati se određenih uputa, odnosno djelovanja pomoću pincete. „Tako što se sa tom pincetom krpelj uhvati što bliže koži, znači odmah iznad njegove glavice kojom se on zario u kožu i polagano ga vući vani, uz lagano uvrtanje u pravcu suprotno kretanju kazaljke na satu“, dodaje dr. Kamberović.

Osim krpelja, tokom čitavog proljeća i ljeta vrlo često se pojavljuju i ubodi osa, pčela, stršljenova i sličnih insekata. Iako sa sobom ne nose bolesti kao što je slučaj kod krpelja, vrlo često izazivaju alergijske reakcije, a posljedice mogu biti dramatične, pa čak i sa smrtnim ishodom. „Tako da je bitno da pacijent zna da li je ranije imao nekakve reakcije. Ako jeste da se čim prije javi u prvu zdravstvenu ustanovu gdje će dobiti prvu pomoć, a onda biti proslijeđen dalje, zavisno od mjesta uboda i tegoba koje ima“, napominje doktorica.

Zaštita nije uvijek jednostavna, a preporučuje se odjeća koja ne privlači insekte svojim mirisom, te korištenje sredstava koja odbijaju insekte svih vrsta. U svakom slučaju, svako ko primijeti bilo kakve posljedice nakon ugriza krpelja ili uboda određenog insekta, neophodno je da se odmah javi u najbližu zdravstvenu ustanovu.