11 C
Tuzla
10.12.2022.

Organizovan JobFair u Tuzli: Nova prilika za praksu i zaposlenje studenata

Sajam zapošljavanja i praksi za studente tehničkih fakulteta ili JobFair održan je danas u Tuzli.

Sajam zapošljavanja i praksi prilika je za povezivanje kompanija odnosno njihovih predstavnika sa studentima odnosno budućim stručnjacima u svojoj oblasti. Sajam je organizovalo Udruženje studenata elektrotehnike i upravo su studenti Elektrotehničkog fakulteta pokazali najviše interesovanja za manifestaciju. Ovo su nove prilike za praksu i poslove studentima, kažu organizatori Sajma.

”Možemo reći da je u IT sektoru ovo čest slučaj da kompanije nude praksu studentima i to je vrlo lijep način da se studenti kroz svoje školovanje upoznaju sa time kako bi to mogao izgledati jedan poslovni dan i kako bi poslovno okruženje izgledalo, tako da je to vrlo lijep način da se studenti upoznaju”, navela je Una Ukejnović, koordinatorica projekta.

Ovo je prvi Sajam zapošljavanja i praksi u Tuzli, no, organizatori kažu da na tome neće stati. U okviru Sajma organizovali su stručna i motivaciona predavanja, te neobavezno druženje studenata sa predstavnicima kompanija koje su učestvovale na manifestaciji. Kompanije uglavnom provode slične programe kada pozivaju studente da se priključe timu kroz praksu ili zaposlenje.

”Nama su jako važni studenti i mladi ljudi u BiH i u Tuzli posebno. Ovdje smo došli danas da bi upoznali mlade studente, da bi im predstavili našu kompaniju, šta mi to radimo i prilike koje imamo”, kazala je Irma Hodžić, predstavnica kompanije – učesnice na Sajmu.

Predstavnica druge kompanije – učesnice na Sajmu Sadžida Ćenanović ističe da ima osjećaj, da studenti JobFair na početku ne shvate ozbiljno da mogu dobiti priliku za posao.

”Do sada nam se najbolje pokazao naš Intership program, ali svakako JobFair je odlična prilika da predstavimo Intership koji imamo, koji je dalje stepenica za zaposlenje koje njima služi”, ističe ona.

Studenti se nadaju da će pronaći svoj posao iz snova, ili kompaniju u kojoj će obavljati praksu, zahvaljujući upravo ovom sajmu.

”Ovaj sajam je odlična prilika da student vidi koja su mu sve vrata otvorena kada završi studij, gdje se sve može zaposliti”, rekao je Tarik Vehab, student Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli.

Apsolventica Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli Melina Hadžić kaže da se događajima kada su firme te koje se predstavljaju studentima i nude prakse i zaposlenje, to dosta pomaže studentima da donesu prave odluke oko onoga čime se žele baviti u budućnosti.

Po završetku sajma planirana je evaluacija projekta, a želja organizatora je da iz godine u godinu manifestacija raste i povezuje sve veći broj studenta i kompanija. Ovogodišnji sajam traje i sutra od 10 do 15:30 sati, a održava se u Univerzitetskoj dvorani.

POSLJEDNJE DODANO