Organizovan Stručni skup o starim propisima i novim standardima u oblasti zaštite na radu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Tuzli je danas organizovan stručni skup o starim propisima i novim standardima s fokusom na sigurnost i zaštitu od požara i eksplozije u električnim instalacijama i rudarstvu. Bila je ovo prilika da se razmatraju pitanja za direktne izvore opasnosti za požar i eksploziju. Na stručnom skupu se moglo čuti da su sadašnji bh. propisi prepisani iz Jugoslavije, te smo mi jedina zemlja u regionu koja nije uskladila regulativu sa EU standardima.

”Njih treba jednostavno ažurirati, prozvati nove standarde, jer propis u sebi ima spisak standarda koje ne razrađuje detaljno, a u međuvremenu su se promijenile dvije – tri generacije tih standarda. Tehnološki napredak je promijenio puno stvari, principi propisa ostaju isti, jer u elektrotehnici i rudarstvu se decenijama znaju principi, ali detalje valja rješavati tim standardima i odredbama propisa”, kaže Rafo Jozić, predsjednik Udruženja za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine – Atex.

Skup je okupio elektroinženjere iz industrije, rudarstva i uslužnih firmi, inspektore i članove udruženja zaštite na radu. Situacija u rudnicima je danas dosta povoljnija u odnosu na 90-te godine, potvrdio je na skupu glavni federalni rudarski inspektor. Kazao je da sve jame rudnika imaju protiveksplozivnu zaštitu, te je smanjen broj eksplozija i povrijeđenih osoba u posljednje vrijeme.

”Ekplozije metana i opasne ugljene prašine u novije vrijeme nismo imali i to se odražava na način da su povrede koje su bile smrtne prirode individualnog karaktera i to se dešavalo, ako govorimo o 2019. godini imali smo dva pojedinačna smrtna slučaja u RMU Breza na transportnom sredstvu rada, ali nije u vezi sa opasnostima koje su kolektivnog karaktera. Što znači da sa pravilnim korištenjem sredstava rada, opreme za rad, dobrom educiranošću kadrova, može se dosta unaprijediti zaštita na radu”, navodi Ferid Osmanović, glavni federalni rudarski inspektor.