25 C
Tuzla
04.07.2022.

Organizovan svjetski simpozij o antidopingu, učestvovao i predstavnik BiH

Amir Avdagić je u ime Bosne i Hercegovine učestvovao u radu WADA (Svjetska antidoping agencija) godišnjeg simpozija održanog u Lausannei, Švicarska, koji je okupio gotovo 600 delegata i više od 200 delegata putem online platforme, što ovaj simpozij čini najvećim antidoping događajem u svijetu.

Ovogodišnja tema bila je usmjerena na to kako bi antidopinška zajednica mogla unaprijediti antidoping kapacitete podižući ih na veću razinu.

Ovaj 16. godišnji simpozij, koji je otkazan 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19, okupio je sportaše, međunarodne sportske federacije, predstavnike vlada država, nacionalne i regionalne antidoping organizacije, organizatore sportkih takmičenja i prvenstava, akreditirane laboratorije  WADA-e , jedinice za upravljanjem biološkim pasošem sportiste, međunarodne medije i druge učesnike. Simpozij je započeo glavnim obraćanjem predsjednika WADA-e Witolda Bańke i izlaganjem direktora Oliviera Nigglija nakon čega su uslijedile 24 interaktivne sesije.

Predsjednik WADA-e  je  izrazio zahvalnost što su se mogli ponovno okupiti i pohvaliti globalnu antidopinšku zajednicu za zajednički rad na održavanju antidopinškog sistema tokom pandemije COVID-19, te je rekao:

„Anti-doping je saradnja, solidarnost i partnerstvo. Uz predanost svake skupine i pojedinaca, antidopinška zajednica ostvaruje svoju misiju. Gledajući naprijed, imamo toliko uzbudljivih prilika i izazova s ​​kojima se suočavamo. Kako dodatno uskladiti sistem u nesavršenom svijetu? Kako ćemo osigurati da svi unutar antidopinga budu odgovorni za svoja djela, baš kao i sportaši? Kako ćemo ići naprijed s inovacijama, obrazovanjem i istraživanjem kako bismo dodatno zaštitili čisti sport? “. Možemo proširiti doseg i učinak antidopinških programa jačanjem izgradnje kapaciteta i razmjene znanja širom svijeta. Možemo se međusobno angažirati i sarađivati ​​kako bismo povećali podršku, jedinstvo i razumijevanje. Možemo podići svijest i oblikovati jasnu poruku da je čisti sport jedini sport koji ćemo prihvatiti i slaviti”.

G. Bańka podijelio je video u kojem je predstavio novu WADA-inu kampanju Play True usmjerenu na sportaše, koja slavi sportaše, a posebno porodicu, trenere i druge koji im prenose vrijednosti čistog sporta.

U kampanju će se uključiti i Bosna i Hercegovina putem digitalnih medija, WADA-inih aktivnosti sportaša na velikim takmičenjima i na druge načine.

POSLJEDNJE DODANO