Organski otpad u Tuzli od sada se kompostuje, produžen vijek deponije Desetine

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Javno komunalno preduzeće ”Komunalac” Tuzla otvorilo je prvu centralnu kompostanu na ovim područjima.

Ubuduće će sav organski otpad koji JKP ”Komunalac” prikupi prilikom orezivanja drveća, uređenja cvijeća na javnim površinama, lišća ispod stabala, završiti u kompostani, smještenoj na deponiji Desetine. Uposlenici Komunalca će takav otpad tretirati u mašinama predviđenim za kompostiranje, što će smanjiti površine zauzete ovom vrstom otpada. Formiranje kompostane dio je Strategije upravljanja otpadom na području Tuzle, proizvedeni kompost JKP ”Komunalac” će koristiti za svoje potrebe, a cilj je…

”Da se sav taj zeleni otpad ne odlaže na deponiju, da se iskoristi kako bi mogli na neki način produžiti vijek trajanja deponije Desetine. Vrijednost projekta je negdje oko 140 hiljada KM, pola je Grad Tuzla izdvojio, pola mi. Također smo putem resornog ministarstva TK kroz projekat obezbijedili sredstva i nabavili mašinu za prevrtanje”, navodi Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla.

Kompostirat će se također i bio otpad sa tržnica, kao i onaj iz tržnih centara i restorana, odnosno ostatak od voća i povrća, te ostaci hrane.

”Što je raznovrsnija i miješana sirovina, to je reakcija bolja i kvalitetnija i možemo iskoristiti tu situaciju da napravimo kvalitetni kompost”, kaže Bećirović.

Domaćinstva ovakve vrste otpada uglavnom odlažu pored komunalnog, a u narednom periodu, Komunalac će u saradnji sa nevladinim organizacijama vršiti podjelu kompostera za kućnu upotrebu.

”Tako da ćemo pokušati da građani u svojim domaćinstvima od svog zelenog otpada prave taj kompost i koriste za vlastite svrhe. Mi smo bilo gdje vani, kad smo imali priliku vidjeti, sva domaćinstva koja imaju zelenog otpada kompostiraju, stvaraju sebi kompost i humus i koriste ga za lične potrebe”, ističe direktor JKP ”Komunalac”.

Procjene nevladinog sektora govore da se na godišnjem nivou prikupi oko 4.500 metara kubnih trave, lišća i gradnja te oko 800 metara kubnih bio otpada. U narednom periodu, JKP ”Komunalac” ima u planu apliciranje na projekte čiji je cilj poboljšanje i povećanje mehanizacije i kapaciteta kompostane, kako bi se zbrinule što veće količine tog otpada.