Oružane snage BiH svoj 14. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH), i pored ograničenih izdvajanja za sektor odbrane, svoj 14. rođendan dočekuju s dobrim rezultatima koji su prepoznati i cijenjeni u zemlji, kao i od partnera u inozemstvu, istakao je zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić povodom Dana OSBiH, 1. decembra i 14. godišnjice njihovog ustroja. 

Istovremeno, navodi kako su, uprkos limitiranim finansijskim mogućnostima, OSBiH uspješno odgovorile brojnim obavezama u skladu s vlastitom misijom, uključujući  sudjelovanje u sklopu međunarodnih mirovnih misija, najnovija postignuća u segmentu obuke, te brojne aktivnosti realizirane oblasti  civilno-vojne suradnje, kao i u procesu deminiranja i rješavanja viškova naoružanja.

– Aktivnosti Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u 2019. godini implementirane su u skladu s realnim mogućnostima finansijske podrške, u okolnostima neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH za 2019. godinu, pa je funkcionisanje Ministarstva odbrane i OS BiH egzistiralo po osnovu Odluka o privremenom finansiranju donešenih od Vijeća ministara BiH – podsjeća Jusić.

Također, navodi kako je nastavljena uspješna saradnja sa NATO-om i EUFOR-om u sklopu vježbi poput „Brzog odgovora 19“, izvedene sa EUFOR-om i njegovim rezervnim snagama na više lokacija u BiH, „a pripadnici OS sudjelovali su i na vježbama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Njemačkoj“.

U osvrtu na prioritete i stanje u vezi s Akcijskim planom za članstvo u NATO-u (MAP) i uopće odnosima sa Sjevernoatlantskim savezom, uključujući i dešavanja koja koincidiraju s obilježavanjem godišnjice OSBiH, a tiču se najnovijeg dogovora u Predsjedništvu BiH, zamjenik ministrice odbrane BiH ističe kako se pri donošenju strateških odluka, svaka odgovorna vlast u svome radu rukovodi konkretnim koristima koje proizilaze za sve njezine građane.

– Članstvo u Sjevernoatlantskom savezu našim bi građanima donijelo konkretne benefite, a oni su socijalni, ekonomski, sigurnosni, obrazovni, zdravstveni, industrijski, tehnološki i svaki drugi. Te bi koristi za naše građane pozitivno utjecale na njihov bolji i prosperitetniji život i tu ne vidim alternativu – izričit je Jusić.

U vezi s tim, ističe kako od 2005. godine postoji zakonska obaveza na tom planu, te da član 84. Zakona o odbrani BiH obavezuje sve subjekte odbrane da provode aktivnosti potrebne za prijem Bosne i Hercegovine u NATO članstvo.

Jedan od mehanizama suradnje BiH sa NATO-om je i Proces planiranja i revizije (PARP) koji traje od 2007. godine, a trenutno je u toku osmi ciklus, odnosno aktivnosti na ispunjavanju 34 partnerska cilja, koji su usmjereni ka jačanju odbrambene i sigurnosne sposobnosti OSBiH, te povećanju stepena interoperabilnosti sa snagama NATO-a.

Izvor: (RTV Slon/Fena)