Osam preminulih u Srbiji od Covida-19

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Osoba stara 62 godine zaražena koronavirusom preminula je u Kliničkom centru Vojvodine i ona je osma žrtva covida-19 u Srbiji, izjavila je zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Za preminulog muškarca iz Šapca još nema potvrde infekcije koronavirusom.

Do 15 sati u petak u Srbiji je registriran 71 novi slučaj zaraze novim koronavirusom, a ukupna brojka zaraženih sada je 528.

U posljednja 24 sata testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i 188 negativno. Od 71 novog slučaja, njih 48 je hospitalizirano.

Darija Kisić-Tepavčević ustvrdila je da je do sada urađen dobar posao u borbi protiv širenja virusa na području Srbije, iako se u sljedeća dva tjedna može očekivati povećanje broja oboljelih.

– Itekako vidimo da su efekti svih mjera koje smo poduzeli dali rezultate. Ovo jesu ohrabrujući podatci, iako se situacija mijenja iz sata u sat – naglasila Kisić-Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon usporedio je trenutne brojke u Srbiji s razvojem epidemije u Italiji, kazavši kako je Srbije u daleko povoljnijem položaju.

– Ulazimo u četvrti tjedan, 22. dan, i ako usporedimo našu sa situacijom u Italiji u tom periodu, imamo oko deset puta manji intenzitet aktivnosti virusa i prenošenja – kazao je Kon.

Dodao je kako su sljedeća dva tjedna ključna u borbi protiv daljnjeg širenja virusa.

– Sljedećih 14 dana možemo očekivati da će biti najteži period do sada. Možemo očekivati daljnji porast broja zaraženih. Iako ne možemo ništa točno znati, sljedeća dva tjedna sigurno će doći do porasta. Bilo bi prijatno iznenađenje i malo vjerojatno da se to ne dogodi – kazao je Kon.

(RTV Slon/Fena)