Osamdeset jedan povratnik potpisao ugovore za dodjelu sredstava za održivi povratak

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Priključci za mehanizaciju, motokultivatori, plastenici, sitna i krupna stoka, mašine i uređaji za obavljanje obrtničke djelatnosti…za sve ovo mogli su aplicirati povrantici u Republiku Srpsku i Tuzlanski kanton u okviru programa „Projekti održivog povratka“. Ministarstvo za rad, socijlnu politiku i povratak TK Javni poziv raspisalo je u junu tekuće godine, a u roku od mjesec dana koliko je trajao konkurs prijavilo se 167 osoba.

„Od tih 167 prijava, Komisja koja je prvi dio pregledala dokumentacije i ocijenila je da je 111 ispravnih. Nakon toga smo formirali drugu komisiju koja je obilazila sve te korisnike kako bi provjerila na licu mjesta da li oni ispunjavaju uslove, tj. da li oni tamo žive na mjestima gdje su se prijavili. Nakon toga smo izvršili bodovanje gdje je ukupno prošao 81 korisnik“, izjavio je Admir Hrustanović, ministar za rad, socijlnu politiku i povratak TK. 

Od ukupnog broja aplikanata koji su ostvarili pravo na pomoć resornog ministartva 32 ih je iz Tuzlanskog kantona a 49 povrtanika iz Republike Srpske. Za ove namjene u Budžetu TK obezbijeđeno je 260 200 KM.

„Najveći iznos koji je mogla dobiti jedna osoba je 4000 KM, a najmanje  1 500 KM. Ta sredstva su ugavnom korištena za nabavku muznih krava, za plastenike, za freze, znači onako kako su korisnici grant sredstava koji su danas ovdje prisutni na potpisivanju ugovora zahtjevali u svom zahtjevu“, kazao je Hrustanović. 

Povratnicima ovaj vid pomoći puno znači, obzirom da je jedan od uslova koji su morali ispuniti i to da su nezaposleni, te će im dodijeljenja sredstva služiti za bolji život u povratničko mjesto.

„Ovo je prvi put kako sam dobila tu donaciju. Bavim se stočarstvom, prije rata sam radila u firmi, posla nemam. Opredjelila sam se za stočarstvo tako da mi je taj novac potreban za to“, izjavila je Borka Stanišić Cvijanović povratnica u Sižje kod Lukavca.  

„Novac ću potrošiti za kupovinu alata, bavim se stolarijom“, kazao je Vedran Keranović, povratak u Požarnicu kod Tuzle, kazao je Vedran Keranović, povratak u Požarnicu kod Tuzle. 

„Vratio sam se među prvima, imam nešto ovaca. Aplicirao sam za motokultivator i prošao sam. To mi mnogo znači i zahvalio bi Tuzlanskom kantonu što prvi put mi izlaze u susret“, izjavio je Idriz Halilović povratnik u Skelane kod Srebrenice.

 Kada je u pitanju Tuzlanski kanton u toku 2018.godine 42 osobe su se vratile u prijeratno mjesto prebivališta, a na područje opština entiteta Republika Srpska, vratilo se 127 osoba.

I dalje je jedna od najvećih prepreka održivom povratku ekonomska nesigurnost u smislu zapošljavanja i samozapošljavanja, zbog čega će Vlada TK i u narednom periodu izdvajati sredstva za pomoć povratnicima u oba entiteta.