3.9 C
Tuzla
01.12.2022.

OSCE i UNODC održali obuku za instruktore radi suprotstavljanja finansiranju terorizma

rodnevna obuka za instruktore, fokusirana na unapređenje vještina zvaničnika iz Bosne i Hercegovine (BiH) da ometu djelovanje terorističkih grupa putem primjene finansijskih tehnika, završena je 19. oktobra u Beču, saopćeno je iz OSCE-a.

OSCE-ov Odjel za transnacionalne prijetnje je organizovao ovu inicijativu kao dio tekućeg programa obuke o suprotstavljanju finansiranju terorizma, u saradnji s Uredom Ujedinjenih nacija za borbu protiv droga i kriminala (UNODC) te uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Tim od osam instruktora iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Tužilaštva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, ministarstava unutrašnjih poslova Federacije BiH i  Republike Srpske te Policije Brčko distrikta BiH je prilagodio materijal za obuku, uključujući opširan scenario praktičnih vježbi domaćem kontekstu zajedno sa OSCE-ovim stručnjacima iz oblasti održavanja obuka.

Taj interresorni tim je osim toga, pripremio održavanje ove obuke kojom se razmatra „poslovni model“ terorističkih grupa, i predstavio alate u svrhu osmišljavanja odgovarajućih strategija ometanja njihovog djelovanja.

Ivana Veselčić, pomoćnica ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, obratila se ovoj grupi instruktora tokom uvodne sesije i još jednom naglasila važnu ulogu koju OSCE igra u suprotstavljanu finansiranju terorizma u državi. Istakla je tekuću podršku u procesu izrade procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, izrade Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, podizanja svijesti o sprečavanju zloupotreba nevladinog sektora za finansiranje terorizma, kao i regionalnu saradnju u provedbi finansijskih sankcija.

Ovaj modul obuke za instruktore dio je višegodišnjeg programa obuke OSCE-a i UNODC-a, finansiranog od Sjedinjenih Američkih Država, o suprotstavljanju finansiranju terorizma, koji se provodi u Bosni i Hercegovini s ciljem da unaprijedi kapacitete domaćih aktera da otkriju i bore se protiv finansiranja terorizma, kao i da povećaju nivo poštovanja međunarodnih obaveza i standarda u ovoj oblasti.

Te obaveze i standardi uključuju relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, standarde Grupe za finansijsku akciju (FATF) koji se odnose na pranje novca, UN-ove norme i obaveze država članica OSCE-a kojima se promoviše pristup zaštite ljudskih prava prilikom suprotstavljanja finansiranju terorizma.

 

POSLJEDNJE DODANO