OSCE upozorava – Zbog korone mnoge osobe su izložene stigmatizaciji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla pozvala je danas građane na solidarnost i odgovornost zbog širenja koronavirusa u Tuzlanskom kantonu.

–  Pojavom prvih slučajeva zaraze koronavirusom suočili smo se, nažalost, i sa brojnim  neprimjerenim reakcijama građana i stigmatizacijom zaraženih osoba,  kao i sa širenjem neprovjerenih informacija putem društvenih mreža – navode iz ove Koalicije.

Stoga, Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla, mreža koju čini više od dvadeset nevladinih organizacija, osuđuje svaki oblik stigmatizacije i diskriminacije zaraženih sugrađana.

– Takav odnos je krajnje neprihvatljiv i štetan po cjelokupnu zajednicu. Svi se suočavamo sa istom prijetnjom i sada je vrijeme da iskažemo solidarnost  i građansku odgovornost prema cjelokupnom problemu –ističu iz  OSCE-a Tuzla, koji je zagovornik projekta Koalicije za borbu protiv mržnje.

Pozvali su na  disciplinu i odgovorno ponašanje svih.

–  Pozivamo na poštovanje privatnosti zaraženih osoba, te na iskrenost i otvorenost  u pružanju informacija ljekarima i medicinskom osoblju.  Pozivamo na solidarnost prema starijim sugrađanima, koji su se našli u posebno teškoj situaciji zbog zabrane kretanja.  Pozdravljamo aktivizam svih pojedinaca koji su usmjerili svoju energiju na pružanje pomoći osobama u potrebi i vjerujemo da će individualna disciplina i građanska solidarnost doprinijeti uspješnom savladavanju krize s kojom se suočava cjelokupno društvo –poručili su iz Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla.