Osigurana 2,4 miliona KM za bolje uslove života povratnika

Foto: ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i predsjedavajući Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH Mato Jozić danas su s predstavnicima 43 grada i općine potpisali sporazume o saradnji na provedbi infrastrukturnih i projekata elektrifikacije u povratničkim naseljima. Radi se o projektima ukupne vrijednosti gotovo 2,4 miliona KM.

Ministrica Borovac kazala je da su sredstva konkretan doprinos održivosti povratka u smislu poboljšavanja uslova života najugroženije kategorije stanovnika u BiH, povratnika.

”Krov nad glavom nije dovoljan, već je potrebno stvoriti uslove za normalan život i rad i boriti se za njihovu punu reintegraciju”, poručila je.

Dodala je da je za infrastrukturne projekte osigurano gotovo 1,8 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima, naglasila je Borovac,  bit će provedeno 50 projekata i izgrađeno oko 15 kilometara ceste, oko 1,5 kilometar vodovoda, te omogućeno učešće u obnovi 15 vjerskih objekata i jednog doma kulture.

Istakla je da je u posljednje četiri godine izgrađeno oko 70 kilometara putne i vodovodne infrastrukture, 17 domova kulture, ambulanata i vjerskih objekata, što je značajan pomak.

Govoreći o elektrifikaciji, kazala je da će danas biti potpisani ugovori za deset projekata kojim će u osam gradova i općina, 58 povratničkih domova dobiti elektrifikaciju.

Od svog nastanka, Borovac je kazala da je Komisija za izbjeglice i raseljena lica za projekte infrastrukture i elektrifikacije ukupno odobrila 57,64 miliona KM, od toga za infrastrukturu 39,37 miliona KM te 18,27 miliona za elektrifikaciju u područjima gdje žive povratnici.

Predsjedavajući Jozić izrazio je zadovoljstvo što je sa članovima Komisije u mandatu uspio organizirati tri javna poziva i što su učinili sve da građanima olakšaju život, posebno povratnicima.

(RTV Slon/Fena)