6.7 C
Tuzla
04.10.2022.

Osigurano osam miliona eura za suočavanje s ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama

U narednih pet godina bit će uloženo osam miliona eura za jačanje saradnje i kapaciteta obavještajno policijskih struktura u Bosni i Hercegovini kako bi se kvalitetnije odgovorilo na sve ozbiljnije sigurnosne prijetnje i teška krivična djela.

Najavljeno je to danas u Sarajevu kada su predstavnici Misije OSCE-a predstavili ciljevi projekta i zahvalili zemljama donatorima (Norveška, Lihtenštajn, Austrija, Turska i Luksemburg) koje su osigurale sredstva za implementaciju ovog važnog projekta.

Projektni ciljevi zasnovani su na nalazima i sveobuhvatnoj procjeni potreba ILP-a koja je provedena u partnerstvu s agencijama za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Vršiteljica dužnosti šefice Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Susan Penksa kazala je danas da će se u okviru ovog projekta tijesno sarađivati s međunarodnim i domaćim partnerima za ispunjavanje dugogodišnjih potreba za policijskom modernizacijom rada u BiH.

Realizacija projekata počinje u trenutku kada se BiH suočava s rastućim organiziranim prijetnjama po njenu sigurnost uključujući tu i hibridne prijetnje poput nedavnog cyber napada na Parlamentarnu skupštinu BiH.

Tokom implementacije projekta 16 agencija za provedbu zakona u BiH trebale bi biti osposobljene kapacitetima potrebnim za efikasno suočavanje sa složenim i sofisticiranim sigurnosnim prijetnjama, rizicima i krivičnim djelima.

Penska je za primjer navela da će projektom biti obuhvaćena podrška u jačanju krivično-obavještajne analitike i odlučivanja kroz unapređenja IT sistema – softvera i hardvera.

– Rezultati koje postignemo ojačat će ulogu BiH u očuvanju regionalne sigurnosti i odvesti ovu zemlju korak dalje na njenom puta ka evropskoj uniji – smatra Penska.

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen kazao je da BiH i Norveška već 27 godina imaju diplomatske bilateralne odnose, a s ovim projektom ulazi se u novo područje odnosa odnosno rada policije na bazi obavještajnih podataka.

– Kriminal ne poznaje granice ni one međunarodne ni one među naroda zato vjerujemo da ćemo kroz ovaj projekat ostvariti tješnju saradnju između agencija za provedbu zakona na cijelom području BiH – dodao je Reinertsen

Model rada policije baziran na obavještajnim podacima prepoznat je u velikom broju demokratskih država zbog čega pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo smatra da će on doprinijeti i da BiH nastavi kreirati uvjete sigurnog okruženja.

On kaže da će projekat doprinijeti i ispunjavanju obaveza BiH koje su pred državom u euroatlantskom integracijama budući da ovaj model omogućava da se ojačaju i unaprijede kapaciteti za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma, ilegalnih migracija te kibernetičkog kriminala.

Prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici institucija sektora sigurnosti i agencija za provođenje zakona na svim nivoima vlasti u BiH te predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO