32 C
Tuzla
17.07.2024.

Osmanović: BiH treba euroatlantski ustav, institucije moraju ispunjavati obaveze iz MAP-a

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović pozdravio je ocjenu američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona da Bosna i Hercegovina treba reformisati ustav, s ciljem približavanja transatlantskoj zajednici.

-Dejtonski sporazum u Bosni i Hercegovini je na jako dobar način ispunio svoju funkciju, jer je najprije zaustavio rat i dalje stradanje stanovništva, kao i dalju destrukciju bh. društva, te donio održivi mir u zemlji. Međutim, ukoliko govorimo o potrebi da se Bosna i Hercegovina brže kreće prema EU i NATO savezu onda je zasigurno jedan od mehanizama – reforma Ustava, što se radi dvotrećinskom većinom u Parlamentu BiH (a ne nekakvim sporazumima entiteta i Distrikta). Sjedinjene Američke Države su jedan od svjedoka Dejtonskom mirovnog sporazuma, te ključni pokretač inicijativa, u saradnji sa ostatkom PIC-a i OHR-om, koje su u proteklim decenijama osnažile državu i njene institucije. U tom smislu, svakako treba pozdraviti povećani diplomatski interes za Bosnu i Hercegovinu, navodi Osmanović.

Transatlantska zajednica Sjeverne Amerike i Evrope, dodaje, utemeljena je na ustavnom okviru, koji prepoznaje građanina kao nosioca suvereniteta, bez obzira na boju kože, etničku ili vjersku pripadnost.

-To je upravo ono što treba i Bosni i Hercegovini, jedan eurotlatanski Ustav i iskorak u odnosu na Dejton. Što se tiče ocjena člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da podržava inicijativu za reformu ustava, ali ne i euroatlantski put BiH, to je kao da kažete da želite ustati, tako što ćete nastaviti sjediti. To je apsurdna izjava, ali ipak pokazuje da je Dodik vrlo oprezan, što je dobro. Što se tiče NATO puta BiH, jedina činjenica je da bh. institucije moraju ispunjavati obaveze na koje nas obavezuje članstvo u MAP-u, što su obaveze svih nas, pa i člana Predsjedništva iz entiteta RS, zaključuje u izjavi za javnost Adil Osmanović.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA