Osmi dan TK bez novozaraženih

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Tuzlanski kanton je osmi dan zaredom bez novozaraženih osoba korona virusom. U posljednja 24 sata u UKC-u Tuzla testirano je 168 uzoraka od kojih ni jedan nije bio pozitivan.

Ohrabrujući su podaci koji su iznijeti na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK o razvoju epidemije u ovom dijelu države. U Tuzlanskom kantonu tokom 24 sata testirano je 168 uzoraka i svi su negativni. Tako je već osmi dan zaredom.

”Od početka pandemije bilježimo 84 pozitivne osobe u TK, pri čemu trenutno na današnji dan imamo aktivne 42 osobe. Trenutno u bolnici imamo pet osoba u UKC-u i jednu osobu u MIB-u”, navela je Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK.

U Tuzlanskom kantonu do sada su testirane 2.682 osobe. Podsjetit ćemo da su dvije osobe preminule od korona virusa. Trenutno je u kućnoj izolaciji 36 osoba kod kojih je potvrđen kovid-19. Ostale osobe završile su liječenje, i kod njih su dva puta urađena retestiranja.

”Što se tiče karantena na području TK, ukupan broj osoba koje se nalaze u karantenu je 303, a 72 osobe smo otpustili. Mjera kućne izolacije kao preventivna mjera je trenutno važeća za 776 osoba sa područja TK. Ono što želim istaći u odnosu na jučerašnji dan jeste da je naše testiranje prošireno, osim osoba sa indikacijama, osoba koje su vezane za klastere i imaju određenu simptomatologiju i na širu populaciju, obuhvatili smo staračke domove, jedan dio kasirki u tržnim centrima. Rezultati za te osobe koje su jučer obuhvaćene su također negativni”, rekla je Mulić.

Doktorica Mulić navodi da se u narednom periodu očekuje završetak liječenja i za šest osoba koje se liječe u UKC-u Tuzla i Medical Institute Bayer centru. Podsjetit ćemo da je Krizni štab Ministarstva zdravstva TK od početka pogoršanja epidemiološke situacije u regiji i svijetu poduzeo niz aktivnosti sa ciljem sprečavanja pojave korona virusa i ublažavanja posljedica po stanovništvo. Vjeruju da će se u narednom periodu nastaviti trend testiranja sa negativnim rezultatima.