Osmi simpozij plućne bolesti: Najveći broj pacijenata sa hroničnom opstruktivnom bolesti pluća

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Incidenca oboljelih od plućnih bolesti raste kako u svijetu tako i u BiH. Na Klinici za plućne bolesti najveći broj pacijenata hospitaliziran je sa dijagnozom hronične opstruktivne bolesti pluća, nakon koje slijedi karcinom pluća, pneumonije, astme, dok se tuberkuoloza drži pod kontrolom. Jedan od vodećih uzročnika plućnih bolesti generalno je pušenje i zagađen zrak, koji je u Bosni i Hercegovini, u skoro svakom većem gradu prisutan tokom cijele godine. Liječenje plućnih bolesti, problematika, dijagnostika ali i smjernice savremenog načina liječenja teme su ovog simpozija.
“Uvrstili smo i pušenje nargile, jedna tematska jedinica i štetnosti koje ona nanosi na zdravlje. Tu su s nama i kolege pedijatri sa dvije dobre tematske jedinicie, radiolozi iz KC Beograd. Uglavnom na ovom sipmoziju bit će dosta dobrih iskustava iz kliničkih centara i domova zdravlja. “, rekao je prim. doc. dr. med. sc. Suvad Dedić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Pomoćnica direktora za nastavu i naučno-istraživački rad prof. Zumreta Kušljugić tvrdi da UKC Tuzla nastavlja davati podršku u razvoju, razmjeni iskustva i usavršavanju zaposlenih u zdravstvu a sve s ciljem pružanja što bolje zdravstvene skrbi krajnjim korisnicima, pacijentima.

“Ovakva durženja su veoma važna za UKC jer ona nadopunjuju znanje naših doktora, naših uposlenika takod a zbrinjavanje naših pacijenata dobija na kvaliteti.”, dodala je prof.dr. med. sci. Zumreta Kušljugić, direktorica za medicinsko usavršavanje i naučno istraživanje UKC-a Tuzla.

Hronična opstruktivna bolest pluća uzela je maha u svijetu i kod nas, pa će stručnjaci iz te oblasti, iz naše i zemalja regiona dati svoj dorpinos u razmjeni informacija, iskustava, liječenja i dijagnostike.

“Ovakva suradnja između klinika i osobito između velikih ccenatara je jako bitna, kako bi mi zajedno upirali u situ priču i dopriniejli boljim terapijskim mogućnostima za naše bolesnike. S obzirom na veliko aerozagađenje, naročito u ovom dijelu Bosne m i imamo veliku incidencu HOPB-a”., dodala je prim. doc. dr. sc. Kristina Galić, voditeljica Odjela za plućne bolesti i TBC Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

“Pokušavamo da međusobno podijelimo iskustva i znanja, da ujednačimo kriterije kada pristupamo liječenju bolesnika sa različitim plućnim bolestima. Ono što je danas sigurno je to da je pulmologija potpuno multidisciplinarna grana. Mi pulmolozi ne možemo bez kardiologa, radiologa, nuklearaca, patologa, a i oni bez nas.”, rekao je prof.dr. Mirko Stanetić, Klinika za plućne bolesti UKC RS.

U okviru simpozija planirana je i sesija medicinskih sestara i tehničara.

“Ono što je karakteristično za ovaj simpozij je da već drugi ilit reći put medicinske sestre aktivno učestvuju kroz svoje sesije. One obrađuju istu problematiku ali iz aspekta zdravstvene njege. Takod a ćemo imati obrađivanje njege bolesnika.”, rekao je Mirza Jahić, pomoćnik direktora za sestrinstvo.

Liječenje plućnih bolesti trenutno je dobro. Esencijalna lista TK izuzetno je dobra, kvalitetna i sveobuhvata, a dostupnost lijekov ana visokom nivou. Eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske i Srbije govorit će o specifičnostima karcinoma pluća, stanju tuberkuloze u TK, plućnoj hipertenziji, transtorakalnoj punkciji, imunoterapiji nemikrocelularnog karcinoma pluća, tuberkulozi pluća kao bolničkoj infekciji, specifičnostima respiratorne terapije kod djece i sl.