Osmislite ideju, pokrenite biznis i dobit ćete finansijsku podršku Vlade TK!?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ukoliko ste pripadnik boračke populacije, na birou ste duže od 30 dana, a želite pokrenuti vlastiti biznis onda ispunjavate glavne kriterije za apliciranje na program Vlade TK. Naime, za projekat zapošljavanja i samozapošljavanja boraca i članova njihovih porodica danas je odobreno ukupno 750 hiljada maraka.

”Znači 10 hiljada maraka ministarstvo obezbjeđuje svakom pojedincu uz uslov da ostane najmanje dvije godine u biznisu. Pojedinac je obavezan dvije godine uplaćivati za sebe poreze i doprinose i isplaćivati platu,” rekao je Mustafa Šahović,  pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi TK.

Potrebno je također da aplikant izradi biznis plan i tada su svi uslovi ispunjeni za dobijanje sredstava za samozapošljavanje. S druge strane oni koji imaju registrovan obrt i žele proširiti proizvodne djelatnosti, ali i zaposliti pripadnike boračke populacije mogu dobiti duplo veće grantove.

”Jedni grantovi su od po 20 hiljada maraka gdje je uslov zapošljavanje minimalno dvije osobe iz boračke populacije i drugi grant je od po 30 hiljada KM gdje pravno lice mora uposliti minimalno tri osobe iz boračke populacije,” objašnjava Šahović.

Ovaj projekat ministarstva prethodnih godina je dao odlične rezultate. Tome u prilog ide i činjenica da 80% osoba koje dobiju sredstva uspješno izgradi svoj biznis. Vodeći se prethodnim iskustvom oni koji apliciraju na program moraju također znati i koje se djelatnosti više, a koje manje boduju.

”Uslužne djelatnosti tipa sitne male trgovinske radnje, ugostiteljske radnje manje se boduju u odnosu na proizvodnu djelatnost i to su mahom zanati, mnogo je frizera, plastenika, uzgajivača krupne i sitne stoke. Zaista su impozantne cifre,’‘ zaključuje Šahović.

A Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici utvrdila je i naredne korake kako bi se konačno privela kraju izgradnja Centra za autizam. Prethodnih dana formirana je i interresorna grupa u kojoj su predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, Ministarstva zdravstva i Ministarstva obrazovanja i nauke, a oni imaju samo jedan cilj:

”Njen zadatak će biti prije svega da u najskorije vrijeme, odredili smo datum 15. septembra  da pokuša iznaći rješenje sa Hilsfwerk organizacijom i da nađe rješenje da se ovaj problem riješi. Ako ne mognu riješiti to sa Hilsfwerk-om mi ćemo pristupiti drugim organizacijama” rekao je Admir Hrustanović, ministar za rad socijalnu politiku i povratak u Vladi TK, te dodaje: ”Mi smo rekli da ćemo dati normalan rok, ako to ne uspije idemo u pravcu… da Vlada organizuje javni oglas tendere i ostalu dokumentaciju, da bi se završilo i da ne bude dugo čekanja. Nećemo Hilsfwerk čekati kao u prethodnom mandatu tri godine to će biti puno, puno kraće.”

Vlada je, osim ovih odluka, odobrila i više od hiljadu maraka za iznajmljivanje prostora kako bi se uspostavio Centralni registar boraca. Također, odobrena su i sredstva za realizaciju projekta ”Međuentitetske ljetne škole demokratije” u Osnovnoj školi Teočak.