Osnovano udruženje za crijevnu mikrobiotu u BiH, razmjena iskustava u liječenju bolesti crijevne flore

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Tuzli je osnovano Udruženje za crijevnu mikrobiotu u BiH. Tuzla je bila domaćin ovog skupa emintenih stručnjaka različitih specijalnosti iz cijele BiH. Prvi predsjednik udruženja postao je Tuzlak prof.dr.sc. Ervin Alibegović.

Skupština je za predsjednicu Upravnog odbora izabrala prof.dr. Azru Husić iz Sarajeva, na čelu skupštine je prof.dr. Zoran Mavija iz Banjaluke a predsjednik Nadzornog odbora prim.dr. Edin Kapetanović iz Mostara.

Danas u i na čovjeku živi 100 miliona bakterija. Pomisao na bakterije je sama po sebi loša. Ipak to uvijek nije tako. Ogroman broj bakterija posebno onih u crijevu (zovu se mikrobiota) pomažu čovjeku u varenju hrane, održavanju imunološke odbrane i opšteg stanja zdravlja. Zato je njeno očuvanje nužno.

Brojni antibiotici, drugi lijekovi, nepravilna ishrana narušavaju istu. Sve zemlje imaju nacionalni program ispitivanja sastava mikrobiote (jer je individualna i ima regionalne karateristike). BiH ima potrebu za takav projekat gdje je potreban  multidisciplinaran pristup jednom problemu. Zbog toga je i formirano nevladino neprofitno multidisciplinarno strukovno udruženje. Isto će se povezivati sa istovrsnim udruženjima u Evropskoj uniji i svijetu sa ciljem razmjene znanja i iskustava u liječenju bolesti crijevne flore. Kreiraće vlastite stavove i raditi na komunikaciji i zdravstvenom prosvjećivanja stanovništva, rečeno je ovom prilikom na osnivačkoj sjednici Skupštine ovog udruženja.