15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Osnovna škola Pasci primjer suživota

„Prvo ću da namažem kolačić, pa ću na njega staviti šljokice i onda ću dodati mrvice” rekla je Mia Alagić.

„Prvi put mješam vodu od halve.Hallvu sam i ranije probala i jako mi je ukusna i slatka.” dodala je Amanda Vehabović.

 

Mia Alagić i Amanda Vehabović prvi put su danas  farbale jaja, šarale uskršnje kolače i pravile halvu, a sve u cilju upoznavanja i njegovanja različitog i približavanja vjerskih običaja. Osnovnu školu Pasci pohađaju učenici muslimanske i katoličke vjeroispovjesti, a upravo ovakve manifestacije su od velikog značaja.

 

„Ovu školu pohađaju djeca  bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Za našu školu je jako bitno da se dešavaju ovakve manifestacije u našoj školi i ovo nije prvi put da se nešto tako dešava, a nadamo se ni posljednji. Mi u Osnovnoj školi obilježavamo kako jedan Bajram, tako i drugi, Božić, Uskrs i sve ostale blagdane” naglasio je Elvir Fejzić, direktor Osnovne škole Pasci

Ideja o realizacijii ovog projekta nastala je prije tri godine te je kroz edukativno kreativnu radionicu gdje su učenicima kroz farbanje uskršnjih jaja, šaranje uskršnjih kolačića, a sa druge strane pravljenje halve i kolača  prezentovani različiti običaji.

„Cilj ovog svega je bilo druženje i da se pokaže suština našeg života, postojanja, zajedništva i ljubavi prije svega i to je nešto što nosimo sa osobom i što je najljepše.“ dodala je Šejla Srabović nastavnica u Osnovnoj školi Pasci

Pored kreativnog dijela radionice održana je i edukativna radionica gdje su održane prezentacije o Ramazanu, Bajramima i Uskrsu.

„Danas smo imali radionicu u vezi Uskrsa i Bajrama i  naučila sam da šta je halva i da imaju dva Bajrama, da se za Ramazan posti i da se za Bajram pravi baklava i sve ostalo” rekla je Ana Marija Tomić

„Što se tiče Uskrsa, farbali smo jaja sa raznim tehnikama i pravili smo tradicionalne jela i razmjenjivali  kulturu i tradiciju. Naučila sam da je Uskrs lijep praznik koji ima lijepe običaje” naglasila je Hana Ahmetbegović.

Radionicu je ogranizovala Osnovna škola Pasci, a gosti su bili Udruženje građana „Magnolija“  Pasci  i Udruga žena „Snaga Timuna“ Par Selo.

„Živimo po hadisu Muhammeda s.a.v.s. da su najbolji od nas najkorisniji našoj zajednici i ovo vidimo kao način da se uključimo u život u našim Pascima, u našoj zajednici i na taj način podržavamo suživot koji je godinama prisutan”-  dodala je Nasiha Smajlović, Udruženje građana „Magnolija“ Pasci

“Mi se radujemo zajednički obilježavanju blagdana, kako vjerskih tako i onih drugih, Imali smo priliku vidjeti kako naši najmlađi se druže i kako je sve vrilo od života, a ono najvažnije jeste da smo upoznali nađu djecu kako se njeguju običaju, upoznali smo djecu sa svime, tu našu generaciju koja treba da preuzme i da nastavi ovaj suživot.” zaključila je Jasminka Mijatović, članica Upravnog odbora Udruge žena „Snaga Timuna“ Par Selo.

Kako ističu, ovakve stvari i ove manifestacije dokazuju da je bogatstvo Bosne i Hercegovini biti različit, a u isto vrijeme toliko sličan da generacije koje ostaju iza nas moraju znati, spoznati svoju religiju, a sa druge strane poštovati tuđu, te graditi suživot jer  bi to trebalo biti ono čime se u ovoj zemlji dičimo.

 

POSLJEDNJE DODANO