15 C
Tuzla
07.06.2023.

Osobe sa invaliditetom u BiH sve bliže samostalnom životu

Zaposlenje, vozačka dozvola, biti samostalan, san je svake mlade osobe. Međutim, u većini slulčajeva u Bosni i Hercegovini to nije svima dostupno, a naročito kada se radi o osobama sa invalidtitetom. Dževad Selimović, osoba sa invaliditetom i učesnik projekta „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom u BiH” uspio je da ostvari ono o čemu je sanjao, a najvažnije od svega da bude samostalan. Na piti ka ostvarenju snova nesebičnu podršku mu je davala njegova majka.

“Biti  samostalan ne znači da samostalno jedeš , piješ nego to znači da samostalno  donosiš odluke koje su jako važne. Moj sin je sada zrela osoba koja samostalno donosi odluke. Ne živi samostalno, nego sa nama, ali sam sretna da je samostalan u svemu ostalom. U obrazovanju su prekvalifikovao, položio vozački ispit i zaposlen je već dvije godine.” ističe Nusreta Selimović,  Dževadova majka.

U proteklih šest godina IC za osobe sa invaliditetom Lotos je putem projekta „Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba s invaliditetom u BiH ostvario brojne uspjehe i svakodnevno se bore da osobe sa invaliditetom budu uključene u sopstvene životne tokove bez pomoći.

“Rezultat je koji je danas evidentno je da je više 30 osoba sa invaliditetom, a uključujući i njihove roditelje doživjeli velike promjene zbog učešća u projektu. Veliki broj njih je nastavio svoje školovanje, neki su se zaposlili, a neki od nih su ostvarili i bračne zajednice. Kao krajnji cilj imamo da su te osobe sve više svjesnije i prava i mogućnosti koje oni imaju” naglasila je Adisa Kišić, službenica za odnose sa javnošću IC “Lotos”

U projekat je bilo uključen i Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla,  jer upravo učenici Zavoda trebaju jačanje kapaciteta u smislu što bolje pripreme za uključivanje u socijalni život po završetku školovanja.

“Mi smo već vidjeli na našim učenicima koji su završili školovanje, a koji su bili uključeni u projekat da su oni svakako uznapredovali te da oni  sebe već u velikoj mjeri samozastupaju, samostalno rade projekte i da uz to uključuju mlade osobe sa invaliditetom.” – dodao je Bekir Seletović, v.d. direktor Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

U BiH nisu pronađeni službeni statistički podaci o broju osoba s invaliditetom, međutim, ako u obzir uzmemo neslužbene podatke, procjenjuje se da oko 10 posto stanovništva u BiH pati od neke vrste fizičkog, senzornog, razvojnog ili mentalnog invaliditeta Do sada se u praksi pokazalo da  odrasle osobe sa invaliditetom nisu samostalno donosile odluke, nego su to činili drugi, najčešće roditelji ili članovi porodica. Zbog ovih projektata, kako navode, velike promejen doživjeli su i njihovi roditelji jer u krajnjoj linijii maju manju brigu za svoju djecu, te su tako i sami doživjeli  samostalnost.

 

 

 

 

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!