Osuda negiranja zločina na Kapiji – “Ko zločin negira, možda sprema novi”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Režim republike Srbije, po ko zna koji put falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji, pa je tako u Beogradu promovisana knjiga „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“. Ko zločin negira, možda sprema novi zločin.”, kazao je u svom reagovanju gradonačelnik Tuzle i poručio:

„Pozivam nadležne organe BiH da konkretnim pravnim radnjama stanu u zaštitu žrtava ratnog zločina na Kapiji. Pozivam Vladu Srbije da po zahtjevu pravosudnih organa BiH izruči ratnog zločinca Novaka Đukića Bosni i Hercegovini, a sve u skladu sa važećim protokolom o ekstradiciji zaključenom između BiH i Srbije.”

Reagovali su i roditelji djece ubijene na Kapiji koji svaki ovakav čin doživljavaju kao ponovnu smrt svoje djece.

„Ja sam ranjen i moja supruga i vjerujem svi roditelji i u duši i u srcu i u svim vitalnim organima i sad ovo…i ranije ono što je bilo, pa to nas ubija. Pola roditelja nema, mladih- ubilo nas je i ovo nas ubija. Razmišljao sam da ne kažem ni jedne riječi, da prećutim..ali ne mogu ćutati u ime svog ongog djeteta koje leži u zemlji“., rekao je Hilmo Bučuk, otac ubijene Lejle.

Međutim, osuda konstantnih negiranja pravosnažnih prsuda dokazanih ratnih zločina koja dolaze iz Srbije i Republike Srpske, ne smije biti jedina reakcija iz Tuzle, smatra Arif Ahmetašević koji je na Kapiji izgubio kćerku Edinu. Od Grada Tuzla očekuje konkretnije poteze.

„Da se pošalje prema Vladi Federacije, Vladi TK, da pošalju neku diplomatsku notu prema ne znam kome tamo u Srbiji, prema tim ljudima da je to sve čista laž“., dodao je Arif Ahmetašević, otac ubijene Edine.

Da BiH Srbiji treba poslati protestnu notu saglasan je i ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić. No osim toga, Tuzla mora sačuvatu istinu o Kapiji i to na način da se napravi memorijalni centar i da javnosti i svima koji prolaze kroz Tuzlu budu dostupni dokumenti koji potvrđuju da se u Tuzli, na Kapiji desio ratni zločin, a to je zadatak lokalne zajednice, tvrdi Bešlagić.

„Tu sam strašno ljut. Znam da su ljudi iz 25. maja napravili jedan mali kutak, a onda je dogovoreno da se izvrši rekonstrukcija tog kutka i on je razvaljen i evo već godinu dana on stoji razvaljen. Nažalost, mislim da više mi na taj način vrijeđeamo žrtve Kapije, nego Beograd, jer od njih ja ništa drugo ne očekujem“.

Iako je na Kapiji poginula 71 osoba, a ranjeno njih oko 200, za ovaj zločin procesuirana je i osuđena samo jedna osoba – Novak Đukić. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji. Knjiga Tuzlanska Kapija – režirana tragedija negira taj čin, a autor Ilija Branković navodi da taj zločin nije izazvala jedna topovska granata već teroristička akciju i eksploziv postavljen na asfalt i ugrađen u dijelove objekata.

„Ni jedan događaj ni Markale 95, ni Markale 94, ni tuzlanska Kapija 95 ne mogu biti dovedeni sa naučne strane u pitanje“., rekao je prof. Berko Zečević, vještak vojne struke.

Podsjećamo, Novak Đukić pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Đukić je i dalje na Slobodi – u Srbiji koja ga odbija izručiti BiH.

„Tuzla i Tuzlaci znaju istinu o Kapiji, vidjeli su je, doživjeli su je, ona je ovdje..No najveća briga svih, prvenstveno roditelja je kako sačuvati istinu od onih koji je negiraju. Državo na potezu si!”