20 C
Tuzla
01.12.2023.

Otežan rad Klinike za dječije bolesti, pozitivno sve više pacijenataali i ljekara

Pogoršanje epidemiloške situacije odrazilo se i na rad Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Uz redovne preglede i prijeme u Kliniku, broj djece koja su pod sumnjom da su zaražena ili su pozitivni na korona virus te trebaju zdravstvenu njegu svakodnevno raste.

Trenutno imamo osam ležećih pacijenata uz majke, pozitivna djeca i majke koji su zbrinuti na našoj Klinici. Veliki broj pacijenata prolazi kroz našu Kovid ambulantu, djeca se upućuju iz primarne zdravstvene zaštite, čitavog Tuzlanskog kantona. Gledajući po broju, jedna četvrtina djece iz cijelog kantona prođe kroz našu ambulantu“, kazala je dr. Selma Alajbegović-Selimović, pedijatrica na Odjeljenju kardiologije sa pulmologijom.

Shodno teškoj epidemiološkoj situaciji u cijeloj državi, raste i broj ljekara i medicinskog osoblja pozitivnog na korona virus. Iz procesa rada isključuju se i oni koji su pod sumnjom od zaraze zbog čega je ovih dana rad Klinike za dječije bolesti izuzetno otežan. No, kako bolesni mališani trebaju cjelodnevnu brigu, osoblje ove klinike daje sve od sebe da im ništa ne nedostaje, jer njihovo zdravlje je na prvom mjestu.

Mi se organizujemo kako se možemo organizovati, međutim ne znam do kada ćemo moći. To nije samo problem kod nas, to je problem u cijeloj državi. Zaista, situacija je alarmantna što se tiče pozitivnih pacijenata a i zdravstvenih radnika“, ističe dr. Selma Alajbegović – Selimović, pedijatrica na Odjeljenju kardiologije sa pulmologijom.

Zdravstveni sistem ozbiljno je narušen oboljevanjem medicinskog kadra u svim bolnicama i zdravstvenim ustanovama, no krizni štabovi još uvijek nisu donijeli odluku o obustavi ili redukovanju izvođenja tzv. hladnog programa. Takav prijedlog razmatrat će i Federalni krizni štab na svojoj narednoj sjednici a sve u cilju zaštite sistema koji novim valom nije pogođen prevelikim brojem hospitalizacija, ali svakako jeste velikim brojem oboljevanja onih koji jedini mogu da nas liječe.

 

Vezane vijesti

TUZLA