Otkazana sva suđenja za ratne zločine u Sudu BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Državnom sudu su otkazana sva suđenja za ratne zločine ranije planirana za narednu sedmicu, kao i suđenja za organizovani kriminal, korupciju i ostala djela.

Na ranije održanim ročištima bila su zakazana suđenja za iduću sedmicu, između ostalih, Dušanu Miluniću i ostalima, optuženima za zločine u Prijedoru, Radenku Staniću i ostalima, koji se terete za zločine u Vlasenici, potom suđenje Ramizu Drekoviću za zločine u Kalinoviku, a bili su planirani i počeci suđenjâ Miomiru Savčiću, koji se tereti za genocid u Srebrenici, i Milanu Trišiću, optuženom za zločine počinjene u Bratuncu.

Bilo je planirano i da se održe suđenja Mirku Vručiniću, optuženom za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, te Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine u Vozući. Suđenja Draganu Vikiću i ostalima, optuženim za zločine u Velikom parku u Sarajevu, i Radomiru Pantiću i još četvorici optuženih za zločine počinjene u Zaklopači kod Milića također su se trebala održati iduće sedmice, kao i suđenje Miletu Kosoriću i drugim optuženim za genocid u Srebrenici.

Iz Državnog suda su ranije saopćili da će, zbog aktuelne situacije uzrokovane širenjem koronavirusa (COVID-19), nastaviti sa suđenjima, ali u smanjenom obimu, nakon što je skraćeno radno vrijeme Suda, te da je djelimično korigovana dinamika održavanja pojedinih ročišta, o čemu su stranke u postupku uredno obaviještene.

Predsjednik Suda je, kako stoji u istom saopćenju, izdao naredbu o poduzimanju mjera koje odmah stupaju na snagu, a među kojima je održavanje ili eventualno otkazivanje suđenja po procjeni sudskog vijeća ili sudije pojedinca, ovisno o području s kojeg dolaze stranke, broju učesnika u postupku i neophodnosti održavanja konkretnog ročišta.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je nakon zadnje telefonske sjednice, pozvalo predsjednike sudova i glavne tužioce u BiH da razmotre mogućnost otkazivanja zakazanih ročišta u periodu od tri sedmice, od 16. marta do 3. aprila 2020. godine zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19, izuzev onih za koja je zakonom propisano da su hitna ili neodložna, te da o tome hitno obavijeste sve učesnike u postupku.

U ovoj sedmici je, od svih ranije planiranih, održano samo jedno suđenje za ratne zločine.