27 C
Tuzla
18.07.2024.

Otkriveno koliko virus korona može da preživi na koži

Korona virus može da preživi na ljudskoj koži do devet sati, pokazalo je najnovije laboratorijsko istraživanje.

Opstanak Kovida-19 na ljudskoj koži je četiri i po puta superiornije u odnosu na virus gripa, koji se zadržava manje od dva sata.

“Izradili smo model koji omogućava bezbjednu reprodukciju kliničkih studija o primjeni patogena na ljudsku kožu, a koji je otkrio koliko je virus Kovid-19 stabilan”, poručili su autori.

Naučnici sa Univerziteta Kjoto u Japanu dobili su forenzičke uzorke ljudske kože kako bi izbegli zaražavanje zdravih dobrovoljaca. Potom su ćelije kože pomiješali sa uzorcima korona virusa i sa virusom gripa tipa A koji se takođe širi kapljičnim putem i ljudskim kontaktom.

Rezultati su pokazali da je virus gripa živio 1,8 sati na koži, a korona virus čak devet sati.

Kada se pomiješa sa sluzi iz uzoraka gornjih disajnih puteva, korona virus je opstao oko 11 sati u poređenju sa 1,69 sati koliko je živio virus gripa.

Oba virusa su u roku od 15 sekundi bila u potpunosti deaktivirana dezinficijensom za ruke koji je sadržao 80 odsto alkohola.

Trenutno, centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju upotrebu dezinficijensa za ruke na bazi alkohola jačine od 60 do 95 odsto ili temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Studije su pokazale da se prenos Kovida-19 u velikoj mjeri odvija putem vazduha i kapljičnim putem.

Autori zaključuju da dobijeni rezultati potkrepljuju hipotezu da je pravilna higijena ruku i te kako važna za sprečavanje širenja infekcije korona virusa.

(RTV Slon/Nezavisne novine)

Vezane vijesti

TUZLA