Otvaranjem novog terminala u Živinicama počinje zanavljanje naftnih rezervi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Terminali Federacije BiH ove će sedmice otvoriti novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama, što predstavlja početak zanavljanja obavezujućih rezervi nafte i naftnih derivata.

Predsjednik Uprave privrednog društva ”Operator-Terminali Federacije” d.o.o. Sarajevo Hermedin Zornić kazao je da je značaj veliki za čitavu Federaciju.

”Ovo je početak zanavljanja, a mi za to i jesmo registrovani, za postavljanje i obnavljanje rezerve naftnih derivata radi snabdijevanja Federacije BiH u slučaju prijetnje energetskoj sigurnosti u vanrednim poremećajima, u slučaju ratnih dešavanja i slično”, rekao je Zornić.

Naveo je da je u podružnici u Živinicama završena prva faza radova, a da će moći skladištiti oko šest miliona litara. Prva faza podrazumijeva jedan balon, i druge pripreme, a druga faza mogla bi biti realizirana do kraja godine kada bi kapacitet terminala bio 46 miliona kubnih metara.

”Donošenjem Zakona o naftnim derivatima i potpisivanjem Direktive EU Federacija BiH mora imati obavezujuće naftne derivate”, naglasio je Zornić.

Podsjetio je da Federacija BiH ima osam terminala od toga četiri kontinentalna, tri vojna i jedan pomorski. Ukupna zapremina je 200 miliona litara.

Novoizgrađeni terminal tečnih naftnih derivata u Živinicama bit će pušten u rad 4. marta.

(RTV Slon/Fena)