6 C
Tuzla
25.09.2022.

Otvoren 18. Internacionalni bienalni festival portreta INTERBIFEP

Danas je u organizaciji JU Centar za kulturu Tuzla u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla upriličeno svečano otvaranje 18. Internacionalnog bienalnog festivala portreta INTERBIFEP.

Na dvomjesečnoj manifestaciji svoja djela ljubiteljima likovne umjetnosti predstavit će 108 umjetnika iz 23 zemlje svijeta. Bit će predstavljeno 187 portreta izrađenih u tehnikama crteža, grafike, fotografije i video-art umjetnosti.

INTERBIFEP je festival koji svakim novim izdanjem postaje sve prestižniji kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu i svijetu.

Na svečanom otvaranju Festivala, žiri sastavljen od renomiranih članova iz kruga likovnog stvaralaštva, proglasio je nagrađene autore u 6 različitih kategorija i to: Diploma za crtež (otkupna nagrada), Diploma za grafiku (otkupna nagrada), Diploma ”Ismet Mujezinović”, Diploma ”James H. Pinto”, Diploma za fotografiju, Diploma za video-art portret, dok će dobitnik Nagrade publike za portret biti proglašen prilikom zatvaranja festivala. Glasanje će biti organizirano lično – prilikom posjete Izložbe u okviru 18. INERBIFEP-a i putem facebook stranice Centar za kulturu Tuzla.

”I ranije sam učestvovao u ovoj manifestaciji. Ovaj put ima dosta inovativnih stvari. Bilo nam je teško izabrati najbolje, ali mislim da smo donijeli dobre odluke”, kazao je na otvaranju prof. Admir Mujkić, član žirija.

Pored Mujkića, članovi žirija su: mr. grafike Ljiljana Stojanović i doc.dr.art. Igor Čabraja.

Diplomu za crtež dobio je Denis Haračić, za grafiku Salem Pazić, za video art portret Ivan Borisov iz Bugarske te za fotografiju Marina Ćorić iz Hrvatske. Diploma ”Ismet Mujezinović” dodjeljena je Satku Hadžihasanoviću iz Kanade, a diploma ”James H. Pinto” Michaelisu Karaiskosu iz Grčke.

”Drago nam je što će neki od ovih radova obogatiti i naš fond u Međunarodnoj galeriji portreta i Centru za kulturu. Javna ustanova otkupljuje dva umjetnička djela koji dobijaju nagradu za najbolji crtež i najbolju grafiku”, navela je Amra Ćebić, kustosica Centra za kulturu Tuzla.

POSLJEDNJE DODANO