Otvoren Evropski olimpijski festival mladih EYOF – Boje BiH brani 17 takmičara

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Evropski olimpijski festival mladih – EYOF sinoć je svečano otvoren u Bakuu u Azerbejdžanu. Ceremonija otvaranja održana je u Kristalnoj areni u prisustvu nekoliko hiljada gledalaca.

Nakon svečanog defilea sportista, upaljen je olimpijski plamen.

Velika sportska manifestacija, koja se održava pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), okupila je više od 3.600 mladih sportista u dobi između 14 i 18 godina i njihovih trenera iz 48 država.

U prijestolnici Azerbejžana boje Bosne i Hercegovine će braniti 17 sportista koji će se takmičiti u pet sportova – atletici, judou, biciklizmu, tenisu i plivanju. Njih predvodi sedam trenera, a olimpijski tim BiH upotpunit će šefica misije Samra Jurišić i mlada ambasadorica Emina Pašukan, dok je Said Fazlagić otputovao u svojstvu člana Koordinacione komisije za EYOF kojom rukovodi Evropski olimpijski komitet.

BiH u Bakuu predstavljaju:
– atletičari Arman Curo (400m), Almina Rašić (100 i 200m), Dunja Ginzburg (skok u dalj), Luka Ivičić (desetoboj), Jovan Rosić (800m) i Nikola Brdar (100 i 200m). Njih će predvoditi treneri Duško Ivičić i Vahida Kozić.

– biciklista Kenan Mehmedović će se takmičiti u disciplinama drum i hronometar, a predvodit će ga trener Hajrudin Trle.

– judisti Hana Piralić (+70kg), Branko Tadić (+90kg), Mustafa Hebib (-73kg), Merio Jozeljić (-66kg), Danilo Stanišić (-90kg), a njih će predvoditi treneri Jasenko Delić i Husein Ramić.

– teniseri Andrej Nedić i Suana Tucaković će nastupiti pod trenerskom palicom Harisa Bašalića.

– plivači David Vučić (50 i 100m slobodno, 200m mješovito), Jovan Lekić (100 i 200 delfin), Arman Livadić (50, 100 i 200m slobodno), uz trenera Evelina Avdića.

Na programu EYOF-a biće deset sportova – atletika, sportska gimnastika, judo, hrvanje, biciklizam, košarka, tenis, odbojka, rukomet i plivanje.