Otvoren Počasni konzulat Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg

Otvoren Počasni konzulat Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg

Objavio: -

Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji Tomislav Leko i novoimenovani počasni konzul BiH za pokrajinu Salzburg Markus Friesacher svečanim prijemom u Salzburgu otvorili su 3. jula Počasni konzulat Bosne i Hercegovine za pokrajinu Salzburg.

Otvorenju je prisustvovao i guverner pokrajine Salzburg Wilfried Haslauer, gradonačelnik grada Salzburga Harald Preuner kao i drugi visoki zvaničnici pokrajine i grada Salzburga, predstavnici diplomatskog zbora kao i gospodarstvenici pokrajine Salzburg.

Leko je tokom obraćanja napomenuo na tradicionalno dobre odnose Bosne i Hercegovine i Republike Austrije na svim nivoima i zajedničku bogatu historiju koja je temelj pozitivnih učinaka današnjih odnosa dvije zemlje.

Istaknuo je da je Republika Austrija jedan od ključnih zagovarača pristupanja BiH Europskoj uniji kao i da je najveći investitor u BiH što je od neizmjerne važnosti za bh. ekonomiju.

Friesacher je u svom obraćanju napomenuo je da je cilj njegovog djelovanja još bolje povezivanje i jačanje suradnje dvije zemlje te da će za ostvarivanje cilja koristiti svoje raspoložive političke i ekonomske kontakte.

Guverner pokrajine Salzburg Haslauer je ukazao na važnost povezivanja pokrajine Salzburg s Bosnom i Hercegovinom te napomenuo naklonjenost Republike Austrije zemlji iz koje dolaze mnogi građani koji žive i svojim djelovanjem pozitivno doprinose Salzburgu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH, prenosi Fena.