Otvoren Tuzla Brain Week – događaj sa inovativnih idejama za proučavanje mozga

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sedmica mozga i ove godine proteći će u znaku šestog, a sada već i tradicionalnog međunarodnog studentskog naučnog događaja. Tuzla Brain Week koji je danas na Medicinskom fakultetu u Tuzli svečano i otvoren okupio je čitav niz eminentnih stručnjaka, ljekara, profesora, ali i onih kojima je ovaj događaj namijenjen – studenata.

“Zaista imamo mnogo gostiju sa strane. Procenat oko 40 posto je povećan broj prijavljenih u poređenju s prošlom godinom. Gosti su iz Srbije, Makedonije, Austrije, Turske, Njemačke, Grčke…” – kazala je za RTV Slon dr.sc.med. Selmira Brkić, dekanesa Medicinskog fakulteta Tuzla.

A svi oni do 17. marta na više različitih lokacija u gradu razgovarat će, učiti i istraživati o mozgu.

“Putem stručnih radionica želimo omogućiti svim studentima dodatnu edukaciju pored formalnog obrazovanja. Također, pored toga imamo i naučno-istraživačku studentsku sesiju putem koje će studenti izlagati svoje naučno-istraživačke radove i tako ući u naučni svijet. Imamo želju svim studentima da omogućimo napredak i pružimo mjesto gdje će moći da usavrše svoje vještine.” – kazala je Naida Salković, koordinatorica Tima za odnose s javnostima TBW-a.

Više od 10 mladih naučnika prijavilo radove

Na ovogodišnjem Tuzla Brain Weeku bit će prezentovano 12 studentskih naučnih radova i to iz različitih zemalja Evrope. Ono što je bitno drugačije u odnosu na prethodne godine jeste što su ovoga puta u cjelokupnu organizaciju pored studenata Medicinskog i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, uključeni i studenti Mašinskog, te Fakulteta elektrotehnike. To je, kaže dekanesa Brkić, omogućila ovogodišnja tema projekta – Neuroplastičnost mozga.

“Neuroplastičnost je glavna tema, ali teme su iz neurohirurgije, neurokardiologije, neurologije, psihijatrije i drugih disciplina. Prvenstveno je cilj ne zaboraviti na tako važan organ na koji mi često zaboravljamo. Inače ovaj projekat je koncipiran da on produbljuje saradnju između eminentnih stručnjaka, profesora i naših studenata. To je edukacija na studentskom nivou koja će kasnije koristiti njima.” – riječi su dekanese Medicinskog fakulteta.

A studenti su, kažu iz PR tima, spremni za akciju.

“Slijedi nam četiri dana punih aktivnosti. To je studentska naučno-istraživačka sesija, TBW TALKS, brojne stručne radionice na UKC-u Tuzla, Medicinskom, Elektrotehničkom i Mašinskom fakultetu. Imamo i događaj posvećem biomedicinskom inženjeringu u Narodnom pozorištu. U četvrtak imamo TWB Kviz u kojem će se na interesantan način takmičiti između sebe.” – najavila je Naida Salković, koordinatorica Tima za odnose s javnostima TBW-a.

Tuzla Brain Week i ove godine organizuje Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta „Medicus“, u saradnji sa Univerzitetom u Tuzli, te uz podršku njujorške DANA fondacije i Federacije evropskih neuronaučnih društava koji su začetnici ove ideje.