Otvorena izložba „Drugi korpus 1992-95.“ ratne fotografije: Očuvajmo kulturu sjećanja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Iza nas je 27.godina od formiranja Drugog korpusa Armije RBiH. 27 godina od najtežeg perioda koji je zahvatio našu državu. Početak agresije utjecao je na formiranje Drugog korpusa, u kojem se tada nalazilo 38 brigada. Rat, borba, ali i ljubav prema domovini ono su što se ne može i ne smije zaboraviti. Fotografije govore više od hiljadu riječi, i svjedoče o evoluciji odbrane suvereniteta naše države i našeg grada. Sa sjetom, jedan od glavnih aktera ratnih dešavanja u sjeveroistočnoj Bosni, Meša Bajrić, prisjeća se tog perioda, ali i ističe značaj njegovanja kulture sjećanja.

“Goloruci narod, patrioti, srcem, ono što je otpjevano i u domoljubskim pjesmama, tako da je ovo veoma važno za kulturu sjećanja kao svjedočenje o nekom složenom i teškom vremenu, kako bi se u ovim uvjetima još uvijek složene situacije u našoj zajednici cijenila sloboda i žrtve” – kazao je Meša Bajrić, načelnik Stanice javne bezbijednosti Tuzla 1986-1997.

Osim fotografija na izložbi možete vidjeti i oružje koje se koristilo u ratu, posude za hranu i piće, ali ono što je privuklo najveću pažnju posjetitelja bili su pancirni prsluk, šljem i košulja heroja oslobodilačkog rata hajrudina Mešića. Borci koji su učestvovali u odbrani grada, danas su sa velikom sjetom ali i uzbuđenjem posmatrali izložbu, tražili sebe na fotografijama, ali i prisjećali se bitnih događaja…

Postrojavanje jedinica, obilježavanje prvih godišnjica od formiranja jedinica i brigada, obilježavanje bitnih i velikih datuma, kao i mnogi bitni događaji za historiju Tuzle ali i BIH mogu se vidjeti na fotografijama.

“Izložba se može podijeliti u tri dijela. Prvi dio koji govori o pripremama za agresiju, ciljevima, početku agresije i organizovanju otpora agresije. Nakon toga prerastanju tih jedinica pod okrilje teritorijalne odbrane, i kasnije 29.9.1992. formiranje 2. Korpusa i nastajanje ARBiH” – istakao je Nermin Ibrić, kustos historičar.

Istinski domoljubi imat će priliku da do 1. decembra ove godine posjete izložbu u Muzeju istočne Bosne, i da se kroz dušu ratnih fotografija prisjete najtežeg perioda koji je zahvatio našu domovinu. Bitno je napomenuti da su samo iz Drugog korpusa ARBIH svoje živote dali tri heroja oslobodilačkog rata: Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić i Nesib Malkić. Kroz Drugi korpus ARBiH do kraja rata prošlo je 168 400 boraca, a poginulo ih ke preko 10 000.