18 C
Tuzla
19.08.2022.

Otvorena izložba ‘Kako sačuvati cjelovitu i multietničku BiH – Predsjedništvo RBiH 1992-1995’

Izložba “Kako sačuvati cjelovitu i multietničku Bosnu i Hercegovinu – Predsjedništvo RBiH 1992.-1995.“ otvorena je u Historijskom muzeju BiH.

Izložbu čine dokumenti, fotografije i eksponati koji pomažu da se bolje razumije kontekst rata u Bosni i Hercegovini i izazovi pred kojima se ratno Predsjednišvo nalazilo.

Publika je imala priliku vidjeti jedan od najvažnijih dokumenata koje je Predsjedništvo u toku svog ratnog mandata donijelo: Platformu o djelovanju Predsjedništva u ratnim uslovima, usvojenu 26.6.1992. godine – saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.

U saopćenju se navodi da je Platforma utvrdila principe i vrijednosti na kojima počiva Republika Bosna i Hercegovina, i stvorila “najširi politički okvir za okupljanje svih patriotskih snaga“ za odbranu države.

Na izložbi je predstavljena prva zastava RBiH koja je stajala na glavnom ulazu u Predsjedništvo i satelitski telefon – jedina komunikacija Predsjedništva sa ostatkom svijeta u prvim mjesecima rata.

Historijski muzej BiH je tokom rada na izložbi ostvario niz značajnih saradnji sa institucijama, arhivima i pojedincima. Brojni dokumenti i predmeti preuzeti su iz privatnih arhiva, dok drugi dio čine lične memoriabilije članova Predsjedništva sa zvaničnih susreta i pregovora.

Na otvorenju izložbe se obratila direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, koja je objasnila izazove pred kojima se muzejski tim suočavao tokom istraživanja ove teme.

– Vjerujem da ćemo opravdati vaše povjerenje u muzeološkom aspektu ove izložbe, ali se također nadam da smo adekvatno pristupili temi u historiografskom i naučnom smislu – i da će Historijski muzej BiH i u budućnosti ostati važno mjesto za proučavanje historije opsade Sarajeva i rata u BiH – izjavila je direktorica muzeja.

Izložba je realizirana u saradnji s Ministarstvom nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo.

Ministrica Aleksandra Nikolić je govorila o važnosti predstavljanja ovakvih tema u muzejskom prostoru.

Ova izložba predstavlja jednu od ključnih aktivnosti Historijskog muzeja BiH u okviru obilježavanja trideset godina od početka rata u BiH i opsade Sarajeva, te će biti otvorena tokom čitavog ljeta 2022. godine u Historijskom muzeju BiH.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO