Otvorena još jedna ”pametna škola” u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Osnovna škola ”Ivan Goran Kovačić” Gradačac jedna je od škola u Tuzlanskom kantonu koja je obnovljena zahvaljujući projektu ”Inovativnim umom do pametnih škola” koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Na ovoj školi provedene su različite mjere energetske efikasnosti.

”Znate da smo imali postavljene termoizolacione fasade na školu  od 10 centimetara, stavili smo peć na pelet, tako da se sada grijemo na pelet, ne zagađujemo okoliš, iz tog razloga imamo i smanjenju potrošnju energenata i smanjene emisije štetnih materija u zrak”, navodi Jasmina Mujkić Ćatić, direktorica Osnovne škole ”Ivan Goran Kovačić” Gradačac.

Vrijednost radova na ovoj školi je oko 85 hiljada eura. Cjelokupan projekat pametnih škola u tri države je 3,2 miliona KM, od čega se na Tuzlanski kanton odnosi 1,6 miliona. Projekat implementiraju vlasti Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavske županije, te nevladine organizacije. Šest škola u Tuzlanskom kantonu i jedna u Brodsko-posavskoj županiji u potpunosti je rekonstruisano, učenici i nastavnici su dobili objekte koji koriste obnovljive izvore energije.

”Osim tog aspekta da su naši zaposlenici i učenici u puno boljim uslovima za rad i učenje, dobili smo i taj jedan ekološki aspekt, očuvanja okoliša što je svakako jedan od prioriteta Vlade TK”, kaže Zlatan Muratović, ministar obrazovanja i nauke TK u tehničkom mandatu.

Kako je naglašeno tokom svečanosti otvaranja pametne škole u Gradačcu, zbog kvalitetne provedbe ovog projekta, on će se nastaviti u naredne dvije godine. Tada bi trebalo biti obuhvaćeno 18 škola iz Tuzlanskog kantona koje će dobiti novi izgled.