Otvoreni 19. Književni susreti Cum grano salis

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U srijedu, 4.9.2019. godine, u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, promocijom djela Hatidža, autora Mileta Stojića, otvoreni su 19. Književni susreti Cum grano salis.

Pjesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac, ovogodišnji predsjednik žirija za dodjelu Nagrade Meša Selimović, Mile Stojić, autor je pjesme Hatidža, koja je u knjizi predstavljena “u devetnaest odjeka”. Pjesma je posvećena srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović, koja je za Stojića antička heroina našeg vremena. Na dan kad je stigla vijest o smrti Hatidže Mehmedović, u znak pijeteta, Stojić je na svoj Facebook profil postavio pjesmu Hatidža, koja je zatim postala viralna i prevedena na skoro dvadeset jezika svijeta. Rijetko je koja pjesma na našem jeziku prevedena na toliko svjetskih jezika. Devetnaest prijevoda objedinjeni su zatim u knjizi Hatidža čiji će tiraž biti poklonjen Memorijalnom centru u Potočarima. O knjizi je pored autora, govorio Hadžem Hajdarević, a glumica Hasija Borić je govorila stihove pjesme Hatidža na bosanskom, engleskom i njemackom jeziku.

Nakon ove promocije, pjesnik, esejist, prozni pisac, i selektor za Bosnu i Hercegovinu ovogodišnjih Književnih susreta, Hadžem Hajdarević, predstavio je svoju knjigu Arabeske od vode (Rubaije), koja je iz štampe izašla 2019. godine. U zbirci rubaija – Arabeske od vode, sadržano je deset ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija. Ova vrtoglava pjesnička avantura sa starom, a neumrlom formom perzijske četvorke, s njezinim bejtovima i njihovim kompliciranim rimama, vanjskim i unutarnjim je već na prvo čitanje – događaj. O knjizi Arabeske od vode govorili su Sead Usić i Elvir Musić.

Razgovor sa književnicom Martinom Mlinarević Sopta, upriličen je od 20:00 sati, a razgovor je vodila Kristina Ljevak. Martina Mlinarević Sopta je kolumnistica, pjesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja koja je objavila Firentinske suze (2005.), Otok u prosincu (2006.), Neprocjenjivo (2013.), Ljetos i drugi ledovi (2017.) te Huzur (2018.). Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici, koju prati više od 123.000 ljudi. Na svom Facebooku profilu Martina je objavila screenshotove uvreda koje su joj upućene nakon što je izbačena s programa festivala Evergreen Fest u Čitluku. Mnogobrojna publika, čestim aplauzima je pružila podršku književnici Mlinarević-Sopta za njen umjetnički rad, aktivizam i humanizam. Promociji su prisustvovali ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Matthew Field, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, brojni gosti Književnih susreta i veliki broj posjetilaca.

„Kontinuirano smo iz godine u godinu realizirali ovu ideju i Tuzla je sada glavni grad romana u regiji, a Tuzla je i vlasnik najveće nagrade za roman na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore i taj cilj je ostao, a naš strateški pravac je da budemo grad kulture, priznanja, grad talenta. Dolaze nam najveći pisci regije, najbolji romani sa regije, a takođe imamo i selektore za svaku od država, a takođe u žiriju imamo predstavnike iz pomenutih država, s tim da su uvijek iz Bosne i Hercegovine dva člana žirija, po jedan iz Srbije, Hrvatske i iz Crne Gore. Već imamo pet romana koji su ušli u najuži izbor i vidjet ćemo koji će osvojiti Nagradu Meša Selimović, a o tome će se ovih dana pisati u svim državama bivše Jugoslavije, a to je ujedno i top tema u kulturi. Meni je drago da se Tuzla po knjizi, po romanu spominje“, kazao je gradonačelnik Imamović, u povodu početka ovogodišnjih Književnih susreta Cum grano salis.

PROGRAM 19. KNJIŽEVNIH SUSRETA CUM GRANO SALIS Tuzla, 4. – 7. 9. 2019.

SRIJEDA, 4. 9. (Međunarodna galerija portreta)

17:00 Mile Stojić: Hatidža (jedna pjesma u devetnaest odjeka)

O knjizi govori: Hadžem Hajdarević

18:00 Hadžem Hajdarević: Arabeske od vode(rubaije)

O knjizi govore: Sead Husić, Elvir Musić

20:00 Razgovor s književnicom Martinom Mlinarević Sopta

Moderatorica: Kristina Ljevak

ČETVRTAK, 5. 9. (Atelje Ismeta Mujezinovića)

12:00 Mića Vujičić: Unutrašnjost (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

13:00 Josip Mlakić: Skica u ledu (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

18:00 Marko Šelić Marčelo: Malterego: Knjiga druga: Higijena nesećanja

Moderatorica: Kristina Ljevak

20:00 Mirjana Đurđević, Branko Mlađenović: Bunker swing i Bunker Patka

Promotori: Vladimir Arsenić, Srđan Srdić

PETAK, 6. 9. (Atelje Ismeta Mujezinovića)

12:00 Senka Marić: Kintsugi tijela (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

17:00 Julijana Adamović: Divlje guske (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

18:00 Adnan Hamidović Frenkie: Koraci

Promotori: Andrej Nikolaidis, Boris Lalić

20:00 Emir Imamović Pirke: Terorist (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

SUBOTA, 7. 9. (Atelje Ismeta Mujezinovića)

11:00 Dva književna života, rođendana i jubileja: Pjesničko čitanje Bisere Alikadić i Adise Bašić

Uvod i moderacija: Anisa Avdagić

14:00 Dževdet Tuzlić: Život na stiku

Promotori: Boro Kontić, Zija Dizdarević, Marko Divković, Nail Kurtić

(Narodno pozorište Tuzla)

20:00 Ceremonija dodjele Nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije