Ove godine samo 40 izbjeglica dobilo azil u Sloveniji

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od 5.300 migranata i izbjeglica, koliko ih je u prvoj polovini ove godine u Sloveniji otkrila i privela policija, status međunarodne zaštite zatražilo je njih 1802, ali je azil dobilo samo njih 40, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova koje je u srijedu prenijela Slovenska televizija.

Slovenska vlada koju vodi premijer Marjan Šarec ove je godine zaoštrila politiku prema ilegalnim migrantima te najavila podizanje 40-ak novih kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj s ciljem odvraćanja migranata.

Prema službenim podacima ilegalni ulasci ove su godine, među ostalim i zbog povoljnijih vremenskih prilika u odnosu na lani, znatno povećani, pa se u skladu s tim povećava zaštita najkritičnijih dijelova granice, posebno na ruti prema Italiji, u čemu od početka sedmice učestvuju i pripadnici vojske.

Lani je tokom cijele godine status migranata u Sloveniji zatražilo 2875 ljudi, ali je odobren samo za njih 102.

Zaoštrava se i kaznena politika prema organizatorima ilegalnih prijelaza koji bivaju uhvaćeni, među kojima je, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, najviše stranaca, pa je u zatvorima pod sumnjom ili optužbama za nezakonit prijelaz granice i ulazak u državu njih 323, što je skoro četvrtina ukupnog broja zatvorske populacije.

Među njima je daleko najviše državljana Srbije i BiH, a slijede oni s hrvatskim, pakistanskim, rumunskim, makedonskim, albanskim i talijanskim pasošem, prenosi Hina.

Broj slovenskih državljana koji se bave ilegalnim prijelazima nije poznat, a prema navodima policije oni su u odnosu na strance u manjini.

Za nezakonito krijumčarenje stranaca preko granice slovenski kazneni zakon predviđa zatvorsku kaznu do najviše 8 godina zatvora i novčanu kaznu, a takva djela tretira kao ilegalnu trgovinu ljudima koju izvode kriminalne grupe zbog profita.

(RTV Slon/Fena)