Ovog vikenda zvanično počelo smještanje migranata u bivši motel Man u blizini Tuzle

     

U subotu  smo i zvanično startali sa prihvatom migranata u bivši motel Man nadomak Tuzle, objavili su na svojoj Facebook stranici članovi humanitarne organizacije Pomozi.ba

Podsjećamo, krajem decembra ova humanitarna organizacija je objavila da je uzela je pod zakup motel namijenjen smještaju migranata i izbjeglica koji se trenutno nalaze na autobuskoj stanici Tuzla, te su ovog vikenda i krenuli sa realizacijom ovog započetog projekta.

Kako navode: “Za početak, prioritet su nam osobe sa zdravstvenim problemima, a plan je da postepeno popunjavamo kapacitete motela narednih dana. Obzirom da ovo nije nešto što radimo svaki dan, svjesni smo da će biti sitnih problema u startu, ali u cijelu priču smo ušli iskrenog srca i sa namjerom da sklonimo koliko god možemo ljudi sa ulice, tako da vjerujemo da će sve doći na svoje vrlo brzo.

Procedura kod prijema je da svi migranti moraju biti uredno prijavljeni tj. da imaju bijeli karton i da su pregledani od strane DRC (Danish Refugee Council), a smještajem se uistinu moramo pohvaliti, što se može vidjeti na fotografijama.

Kao što smo ranije naveli, ovdje je svaka pomoć dobro došla. U sve ovo smo krenuli bez ikakvog budžeta za ovu svrhu i bez finansiranja od bilo koje međunarodne organizacije. Međutim, već nam se nudi pomoć sa par strana i opet ćemo se zahvaliti prijateljima iz “20 kruna za čovjeka” koji su odmah prepoznali našu dobru namjeru i uplatili sredstva za dvije kirije, a nećemo zaboraviti ni donaciju 30 dvospratnih kreveta koji su došli od Evropske Unije.
Također, ogromnu podršku smo dobili od strane kako domaćih tako i međunarodnih volontera i od srca im se zahvaljujemo na podršci koja nam je bili više nego potrebna, pogotovo u ovoj početnoj fazi.”