Oživljavanje kulturnih događaja: Glumci u pozorištu, održana izložba u BKC-u

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U jeku pandemije, korona virus je ”zatvorio” vrata institucija kulture i ugasio njihova svjetla. Odgođene su predstave, izložbe, koncerti… COVID-19 je i dalje tu i prijeti zdravlju stanovništva, ali očito se, kažu epidemiolozi, moramo naučiti živjeti sa njim. Stoga je svoja vrata otvorio Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona Tuzla. U Narodnom pozorištu se također užurbano radi. Održana je i prva proba na daskama koje život znače nakon tri mjeseca pauze, a u proteklom periodu glumci su online održavali kontakt.

”Online probe nisu puno oduzele, imali smo osjećaj da smo svaki dan skupa i mislim da je to važno za kontinuitet i  za stanje duha… bili smo svaki dan u kontaktu sa ljudima koji bi dijelili scenu. Sada su se stvorili uslovi da krenemo i u prostor da krenemo raditi probe i vodit ćemo o zdravlju svih učesnika,” rekao je Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Iz Narodnog pozorišta Tuzla kažu da su u toku i probe na koprodukcijskoj predstavi koju rade sa Akademijom dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Također, predstava ”Pijana noć 1918.” bit će dio 39-ih Pozorišnih – Kazališnih igara u Jajcu koje će biti održane od 28. augusta ove godine. S druge strane, iz BKC-a najavljuju bogat repertoar u drugom dijelu godine.

”Znači već u septembru bi trebali, ukoliko ne bude drugi val korona virusa organizovati dvije predstave jedna je Marinkovića Mace, a druga je Zorana Kesića; svi to iščekujemo. Naši posjetioci koji su kupili karte neki su zadržali za nove termine, a neki su odustali i još uvijek mogu odustati nismo nikoga uslovljavali, ali bi nam bilo drago da se održe ove predstave,” kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktorice BKC TK Tuzla.

Na repertoaru je i koncert Vlatka Stefanovskog koji je zakazan za 15. oktobar, dok će sredinom oktobra biti održan Tuzla film festival. Svi posjetioci Bosanskog kulturnog centra moraju se pridržavati higijensko epidemioloških mjera, a vrata ove institucije kulture sada su otvorena za građane…