27 C
Tuzla
18.07.2024.

Pad prodaje na tržnicama, građani imaju sve tanje kućne budžete

Prodaja poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Federaciji Bosne i Hercegovine u avgustu manja je za 25 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je novi zabrinjavajući podatak među brojnim lošim ekonomskim pokazateljima koji prikazuju značajno smanjenje potrošačke moći kupaca, ali i teške borbe lokalnih proizvođača i prodavača sa uvoznim lobijima.

 

Gotovo pola milijuna maraka manje potrošili su u kolovozu kupci na tržnicama Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na prošlogodišnju potrošnju. Stanje na tržnicama danas – pesimistično. Trgovci kažu kako svakodnevno vide i čuju sve više tužnih priča o siromaštvu.

Situacija nije bolja ni u drugim mjestima. Smanjenje prodaje na tržnicama je očigledno. Potrošači se sve češće okreću vlastitom uzgoju, a treba spomenuti i da je veći broj proizvođača prodaju usmjerio na društvene mreže.

Ovakvo smanjenje prodaje zbog općeg pada potrošnje u svijetu nije iznenadilo ekonomiste. Očekuje se da će zbog deflatornih efekata morati doći do smanjenja cijena, jer će potrošnja do daljnjega ostati niska. Poboljšanje situacije za građane i prodavače može se očekivati tek na proljeće sljedeće godine.

Nakon obilaska tržnica, jasno je da su rezultati federalne agencije za statistiku još i optimistični. Ovo je samo jedan mali komadić u mozaiku lošeg kupovnog stanja prosječnog gradanina BiH. Korona je tome doprinijela, ali ona očito nije glavni uzrok.

IZVOR: RTV Slon/BHRT

 

Vezane vijesti

TUZLA