-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

Palmer: Neophodne su izmjene Ustava, što nije jednostavan proces

Američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer izjavio je u subotu u Neumu kako su neophodne određene izmjene u Ustavu kako bi se ispoštovale presude Europskog suda za ljudska prava.

Komentirajući dosadašnji tijek pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, Palemer je kazao kako se vodi rasprava o izbornom modelu, kao i funkcionalnosti institucija na razini Federacije BiH, što, kako je rekao, zahtjeva naporan i temeljit rad.

– Kako bismo riješili ova pitanja na uspješan način, SAD i EU ostaju predani partneri domaćim dužnosnicima. Razgovori se vode u otvorenom i iskrenom duhu, ali pitanja su teška i zahtijevat će vrijeme – ističe Palmer.

Palmer nije želi govoriti o vremenskim okvirima i rokovima za postizanje dogovara. Kazao je kako se ide naprijed, korak po korak, te da su pregovarači fokusirani samo na današnji dan.

Angelina Eichhorst, predstavnica Europske službe za vanjske poslove, dodala je kako su svi politički predstavnici na pregovorima u Neumu „pokazali iznimnu konstruktivnost“.

– Žao mi je što vam danas ne mogu dati više informacija, ali želimo ostaviti vremena i mogućnosti političkim subjektima da između sebe razgovaraju o ovom pitanjima te da vam se nakon toga sami obrate – istaknula je Eichhorst.

Navela je kako i dalje ostaju umjereni optimisti te kako vjeruju da će se nastaviti s radom u pravcu iznalaženja rješenja.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA