23.9 C
Tuzla
04.06.2023.

Pandemija dodatno usložila obrtničko poslovanje, Vlada TK pomaže kreiranje registra obrtnika

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić i ministar privrede Tuzlanskog kantona Mevludin Hodžić primili su danas u posjetu predsjednike Federalne i Kantonalne obrtničke komore Željka Babića i Nedžada Nuhanovića. Ovom prilikom predsjednici Babić i Nuhanović su premijera i Ministra upoznali sa situacijom u oblasti obrtničkog poslovanja, te izazovima s kojima se obrtnici u Tuzlanskom kantonu susreću.

„Između izazova s kojima se susrećemo na svakodnevnoj bazi u redovnom poslovanju, stanje pandemije je dodatno usložilo i zakompliciralo obrtničko poslovanje. Nažalost imamo i situacije gdje obrtnici zatvaraju svoje obrte“, kazali su Babić i Nuhanović.

Dio danas prezentiranih problema, kao što je kreiranje registra obrtnika, je na kantonalnom nivou i Vlada će se promptno uključiti i započeti aktivnosti na rješavanju ove problematike, kazao je premijer Hodžić.

„Cilj nam je da održimo zaposlenost i s tim u vezi, hvala obrtnicima što su nam otvorili ovu priču. Ono što je u našoj nadležnosti krenut ćemo odmah da rješavamo, a s druge strane značajan dio problema uzrokovan je propisima viših nivoa vlasti. Danas smo dogovorili da u narednom periodu krenemo zajednički, Kantonalna vlada i obrtničke komore, a mislim da ćemo tu imati i podrške drugih kantona,  da iniciramo izmjene tih spornih propisa i time u konačnici rasteretimo poslovanje obrtnika“, zaključio je premijer Hodžić.

Ministar Hodžić je danas prezentirao i programe podrške koju Vlada planira realizirati ove godine, a koja podrazumijeva i ima već alocirana sredstva za podršku obrtnicima. Podsjećamo u Tuzlanskom kantonu je registrovan najveći broj obrtnika u cijeloj Federaciji BiH, njih oko 11.530, od ukupno oko 48.000, koliko ih je registrovano u FBiH.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!