Pandemija nije narušila sistem snabdijevanja odbrambenih struktura BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Aktuelna situacija izazvana pandemijom koronavirusa (Covid-19) nije narušila redovni sistem snabdijevanja u Oružanim snagama BiH (OSBiH) i Ministarstvu odbrane BiH (MOBiH).

– Snabdijevanje Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH prehrambenim proizvodima i drugim materijalnim sredstvima, zasada, se odvija planiranom dinamikom – rečeno je Feni u odgovoru resornog ministarstva na upit o tome da li se i na koji način novonastala situacija reflektira na logistiku, odnosno snabdijevanje odbrambenih struktura.

U vezi s tim, u MOBiH ističu kako u proteklom periodu od Zajedničkog štaba OSBiH nisu zaprimili izvještaje/dopise o poteškoćama na planu snabdijevanja.

– Većina ugovora je sklopljena ranije, odnosno imamo okvirne sporazume s dobavljačima, tako da se snabdijevanje vrši kontinuirano – navode iz Ministarstva.

Kako nadalje navode, za većinu materijalnih sredstava (klasa) ugovorom je definirana jednokratna isporuka.

– Dio prehrambenih namirnica (polutrajnih proizvoda) zahtijeva višekratne isporuke, a do sada nemamo zahtjeva za prolongiranjem rokova, odnosno problema u isporukama od dobavljača, kao ni primjedbi OSBiH po tom pitanju – pojašnjavaju u Ministarstvu odbrane BiH.

Preciziraju kako, u međuvremenu, nisu zaprimili dopise o eventualnim problemima, ni u svakodnevnim isporukama pekarskih proizvoda od dobavljača na lokacije OSBiH.

Istovremeno, iz MOBiH-a podsjećaju kako je pokrenuta procedura za nabavku materijalnih sredstava po Planu javnih nabavki za 2020. godinu, te “kako dosada nemaju primjedbi od dobavljača o eventualnim problemima u osiguranju potrebne dokumentacije, neophodne za prijavu po javnim nabavkama”, a s obzirom na skraćeni i na drugi način organiziran rad općinskih službi, sudova, banaka…

IZVOR: RTV SLON/FENA