Panoniku u Tuzli do sada posjetilo oko 300 hiljada osoba

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Slana voda, šljunkovita plaža, ljekoviti slapovi i bogata ugostiteljska ponuda, dio su sadržaja za sve posjetitelje Panonskih jezera u Tuzli. Kupači i plivači svakodnevno svoju dozu osvježenja nalaze na najatraktivnijoj lokaciji na kantonu. Toplotni val koji je pogodio kako cijelu državu tako i naš kanton, na Panonska jezera doveo je mnogo posjetitelja.

O Panonskim jezerima već se mnogo govori i u zemljama regije, a u prilog tome govori podatak Turističke zajednice grada Tuzla da više od 20 posto ljudi koji posjećuju Panonska jezera dolaze iz Hrvatske, Njemačke, Danske, Švedske i Švicarske.

“Još je rano govoriti o uspješnosti sezone, ali ovo što je iza nas je dobar rezultat. 220 hiljada ulaznica je prodato u ovom periodu. To je nekih blizu 70 posto našeg plana za ovu sezonu. Nadam se da da će ovo lijepo vrijeme u avgustu potrajati i da ćemo uspjeti realizovati ono što smo zamislili. A posjetitelji su zaista sa svih strana, ne samo BiH, nego i susjednih i Evropskih zemalja. Procentualno je povećan trend broja gostiju iz inostranstva, susjednih i Evropskih zemalja. Negdje oko 70% su gosti iz BiH” – istakao je Maid Porobić, direktor JKP Pnnonica Tuzla.

Tri jezera, dva vodena tobogana, sojeničko naselje, fitness centar na otvorenom kao i staze za šetanje, samo su dio onoga u čemu posjetitetlji mogu uživati. Zbog velike posjećenosti, posebna pažnja posvećuje se filtraciji vode koja se vrši pješčanim filterima 24 sata dnevno za ukupnu vodnu zapreminu pri čemu je proces automatizovan sa stalnim dotokom svježe tehnološke vode i slanice. Također, jako je bitna i sigurnost svih posjetitelja.


“Na kompleksu Panonskih jezera u potpunosti je uređen rad spasilačko-redarske službe. Tu je i služba Hitne medicinske pomoći, koji u jednoj zajedničkoj sinergiji pomažu gostima. 15.tak slučajeva je bilo u toku ove sezone gdje su spasioci efikasno reagovali i spasili živote ljudima koji su bili ugroženi” – istako je Porobić.

Prošlogodišnja sezona na Panonskim jezerima nije bila najuspješnija zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Ove godine do sada je Panonska jezera posjetilo više od 300.000 osoba, a iz JKP Pannonica nadaju se da će do kraja sezone, taj broj biti još veći.