20 C
Tuzla
15.07.2024.

Papa Franjo umirovio kardinala Vinka Puljića

Papa Franjo prihvatio je odreknuće pastoralnog upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom kardinala Vinka Puljića te ga je u subotu umirovio. Njega će na čelu naslijediti dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

U prostorijama Nadbiskupske rezidencije u glavnom gradu BiH u prisutnosti dvojice nadbiskupa, članova konzultora i stolnog kaptola Vrhbosanske nadbiskupije te nekolicine suradnika kardinala Puljića i mons. Vukšića ovu vijest obznanio je otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu mons. Amaury Medina Blanco.

Kardinal Puljić je na čelu Vrhbosanske nadbiskupije bio 31 godinu. Vrhbosanskim nadbiskupom imenovao ga je Ivan Pavao II. i to 7. decembra 1990. Isti papa ga je posvetio za biskupa 6. januara 1991. Ustoličen je u sarajevskoj katedrali Srca Isusova 19. januara 1991. godine.

Prve godine njegove biskupske službe obilježio je rat u Bosni i Hercegovini. Tokom sukoba ostao je u opkoljenom Sarajevu, iako je povremeno izlazio iz grada po potrebi. Jedno vrijeme bio je jedini vjerski poglavar prisutan u glavnom gradu BiH.

Zbog ustrajnog nastojanja oko prekida sukoba, međusobnog pomirenja, poziva na dijalog papa Ivan Pavao II. ga je 30. oktobra 1994. imenovao kardinalom Svete Rimske Crkve. Time je postao prvi kardinal u povijesti Bosne i Hercegovine. Učestvovao je na konklavama 2005. i 2013., na kojima su za Pape izabrani Benedikt XVI. i Franjo.

Za svoj rad i neumorno zalaganje za jednakopravnost svih naroda, za zaustavljanje rata na ovim prostorima te za izgradnju pravednog društva primio je više priznanja, među kojima svakako treba spomenuti počasni doktorat iz humanističkih znanosti što mu ga je 1995. dodijelilo državno sveučilište Grand Valley u Grand Rapidsu u američkoj državi Michigan, kao i počasni doktorat dodijeljen 15. marta 2001. u gradu Arequipi (Peru) na katoličkom sveučilištu Santa Maria.

Posljednje u nizu od važnijih priznanja je odlikovanje Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom koje mu je uručio predsjednik Republike Hrvatske 17. januara 2022.

U skladu sa Zakonikom kanonskog prava kada je 8. septembra 2020. napunio 75 godina života papi Franji ponudio je odreknuće od službe, a Sveti Otac mu je 29. oktobra 2020. odgovorio da ostaje na mjestu vrhbosanskog nadbiskupa „dok se drugačije ne odluči“.

S umirovljenjem prestaje njegovo upravljanje Vrhbosanskom nadbiskupijom, ali i sve službe koje je imao u Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine.

Liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Vukšića narodu biti će u sarajevskoj katedrali 12. marta, saopćeno je iz Vrhbosanske nadbiskupije.

Vezane vijesti

TUZLA