22 C
Tuzla
12.08.2022.

Parlament FBiH – Delegati odobrili unaprijeđenje sistema postupanja oduzetom imovinom

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je u vidu nacrta izmjene i dopune Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, te ih uputio u javnu raspravu od 45 dana.

– Potrebno je unaprijediti cjelokupan sistem postupanja privremeno i trajno oduzetom imovinom. Predložene izmjene zakona treba da omoguće upotrebu oduzete imovine na način da ista primarno bude iskorištena u humanitarne, društveno korisne i druge svrhe od javnog interesa – rekao je Eldan Mujanović, predsjednik radne grupe koja je pripremala zakon.

Neophodno je izvršiti preciziranje odredbi koje se odnose na upravljanje oduzetom imovinom, odnosno definisati sami pojam “upravljanja” s obzirom na to da je dosadašnje zakonsko rješenje ostavljalo prostora za različita tumačenja pojedinih izraza koji se odnose na postupanje privremeno ili trajno oduzetom imovinom.

Izmjene i dopune Zakona će osigurati usklađivanje sa direktivama EU i reformskim agendama.

– Ovaj zakon će omogućiti ključni alat pravosudnim institucijama u borbi protiv korupcije i oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom – dodao je Mujanović.

(RTV Slon/Fena)

POSLJEDNJE DODANO